Hlavní obsah

Host ve vile tentokrát nejen v netradičním termínu

Novinky, Petra Svobodová

Lednový host ve vile Löw-Beer v Brně se uskuteční v netradičním termínu a velmi netradičním duchu. Ve středu 31. ledna ve vile přivítají herce, moderátora a choreografa Ivana Dostálka z Malého divadla kjógenu. Povídání o divadle doplní ukázky japonské grotesky.

Foto: Archiv MDK

Představení Malého divadla kjógenu

Článek

Tentokrát ve schodišťové hale vily usedne ve středu posledního ledna v 19 hodin moderátor Vojta Polanský s hercem Ivanem Dostálkem. Rozhovor na téma japonské komické divadlo doplní dvě ukázky tohoto žánru, který pochází z dob legendárních samurajů. Vstupné činí 180 Kč. Prohlídka vily není součástí akce. Předprodej na pokladně vily.

Kjógen je komediálním žánrem, který se hloubkou zpracování hereckých postupů a estetickou úrovní výrazových prostředků blíží evropské opeře či vážné hudbě spíše než komediím, jak je známe z naší kulturní tradice. Kjógen, který v překladu znamená „bláznivá“ nebo „umně vyšperkovaná slova", dosáhl největšího rozkvětu ve 14. století, ale je provozován i v současnosti. V roce 2001 byl kjógen jako žánr zařazen mezi nehmotné památky světového kulturního dědictví UNESCO.

Malé divadlo kjógenu (MDK) se věnuje převážně studiu, realizaci a uvádění japonských frašek kjógen v českém jazyce. Svým způsobem jde o světový unikát. Jedná se o dlouholetý projekt vzájemné kulturní spolupráce mezi českými a japonskými divadelníky s pravidelně pořádanými dílnami. MDK je ojedinělým divadelním seskupením působícím za hranicemi Japonska, které se systematicky věnuje pěstování tohoto uměleckého žánru.

Host ve vile je již tradiční pořad, kdy ve vile během posledního pátečního večera v měsíci o svém životě a profesi vyprávějí přední osobnosti české kulturní a vědecké scény. V prosinci 2015 ve vile přivítali Petra Nárožného a od té doby pozvání přijali např. herci Ondřej Vetchý, Jan Čenský, Naďa Kovalinková, ale také lékaři Pavel Pafko a Jan Pirk nebo duchovní Karol Sidon a Zbigniew Czendlik.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejmladší pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám