Hlavní obsah

Hlas pacientek byl slyšet na Vyšehradě

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 12. října přesně ve 12 hodin se za zvuku zvonů nedaleké katedrály sv. Petra a Pavla sešly na pražském Vyšehradě u příležitosti Mezinárodního dne metastatické rakoviny prsu zástupkyně pacientských organizací sdružených v platformě Hlas pacientek společně s lékaři a pacientkami.

Foto: Hlas pacientek
Článek

Již druhé setkání na Vyšehradě mělo za cíl vyjádřit podporu pacientkám s tímto chronickým onemocněním a zároveň připomenout zdravotní a sociální potřeby těchto žen. Tentokrát byla za prioritu vybrána potřeba dostupnosti účinné inovativní léčby, kterou některé pacientky nedostanou v ten správný čas či dokonce vůbec.

Podle statistik se nádorové onemocnění prsu vrací až 30 procentům žen, které úspěšně překonaly rané stadium rakoviny prsu. I přes velkou osvětu a důraz na prevenci existuje mnoho žen, kterým byl nádor diagnostikován už v pokročilém stádiu. V České republice se dnes s metastatickou formou rakoviny prsu léčí přibližně 3400 žen.   

Díky nové moderní léčbě dokáží dnes onkologové v řadě případů dostat nádor „pod kontrolu“ i po řadu měsíců či let.

„V současné chvíli nicméně proces vstupu nového inovativního léku do českého systému zdravotní péče v této diagnostické skupině trvá neúměrně dlouho. Na příkladu konkrétního léku, jehož vstup do systému jako Hlas pacientek sledujeme, se již blížíme dvouletému “výročí” od zahájení správního řízení, přičemž lhůta stanovená zákonem je 165 dní,” komentuje jeden z nejtíživějších problémů pacientek s metastatickou rakovinou prsu Petra Adámková z Onko Unie.

Ivana Plechatá, koordinátorka platformy Hlas pacientek dodává: „Vítáme, že pro současné vedení ministerstva zdravotnictví je rychlejší vstup inovativních léků k pacientům jednou z priorit, a že na změnách pracují spolu s pacientskými organizacemi.”

Pacientky přišel podpořit a krátkou osvětu všem přítomným poskytl doc. MUDr. Michal Zikán, Ph.D., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Nemocnice Na Bulovce, který pacientky seznámil s výsledky nejnovějších výzkumů o mutaci BRCA. Tato mutace úzce souvisí se všemi onkogynekologickými onemocněními.

Každá z účastnic si z happeningu odnesla vzpomínku v podobě náramku, který vyrobily pacientky z projektu Bellisky, který zaštiťuje Aliance žen s rakovinou prsu. Náramek byl zároveň připomínkou, že pacientky s metastatickou rakovinou prsu žijí mezi námi, potřebují naši podporu a pomoc, ale zároveň to jsou silné ženy. Z toho důvodu je symbolickým místem konání této akce Vyšehrad, opředený bájemi o Libuši a vyzařující atmosféru pověstí o dalších odvážných ženách našich dějin.

Nezávislá platforma Hlas pacientek vznikla v květnu 2017 pod koordinací Ústavu lékového průvodce, z.ú. a jejími zakládajícími organizacemi jsou: Aliance žen s rakovinou prsu, o.p.s., Amelie, z.s., Dialog Jessenius, o.p.s. a Onko Unie, o.p.s. Cílem platformy je podporovat pacientky s metastatickou rakovinou prsu ve třech základních oblastech – léčebné, psychologické a sociální.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám