Hlavní obsah

Himálajští tahři se přemístili do značně nižší nadmořské výšky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mniší horu dorazili tahři himálajští. Brněnská zoologická zahrada nově chová chundelaté obyvatele velehor. Stádo himálajských tahrů se usídlilo v expozici nad pekari bělobradými, kde mohli návštěvníci dříve vidět kozorožce sibiřské.

Foto: Zoo Brno

Tahr vypadá jako koza, ale není to koza.

Článek

„V průběhu srpna dorazilo celkem šest zvířat. Nejprve čtyři samice z Francie a následně také dva samci z Košic. Spojování bylo bezproblémové, samci se zpočátku drželi stranou, ale brzy začali následovat samice a dnes už se celé stádo pohybuje společně a spolu také odpočívá,” řekla kurátorka chovu savců ZOO Brno Dorota Gremlicová.

Tahři jsou prvním novým druhem pro plánovaný expoziční celek Himálaj, který představí nejtypičtější zvířata těchto specifických a drsných končin. Tahři jsou výborně přizpůsobeni životu v horských oblastech. Mají kopyta s tvrdými okraji a měkkým pružným jádrem, která jim umožňují přimknout se k hladkému povrchu skal. Jejich typickým znakem je červenohnědá až tmavohnědá hustá srst se silnou podsadou. V zimě je dokáže snadno zahřát, na jaře je jim spíše na obtíž. Obě pohlaví mají rohy, u samců bývají delší, až 46 centimetrů. Jsou stočené dozadu a směrem k tělu.

Tahři himálajští žijí v malých stádech o maximálně dvaceti jedincích. Obývají horské svahy Himalájí od západu Indie po východní Bhútán až do výšky pět tisíc metrů nad mořem. Jsou to býložravci, žerou zejména trávu, listy a rostliny. Dožívají se čtrnácti, v zajetí až dvaceti let. Další menší populace žijí na Novém Zélandě, v jižní Africe a v USA, kam byli vysazeni z důvodu lovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám