Hlavní obsah

Herec Petr Batěk poslal do světa třetí sbírku básní, výtěžek pomůže pobodanému sportovci

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi svými rýmy, tak se jmenuje již v pořadí třetí sbírka básní herce Petra Baťka, která má i charitativní podtext. Její výtěžek má pomoci mladému florbalistovi Radku Zelinkovi z Kadaně, který se loni v listopadu v Plzni stal obětí velmi brutálního napadení cizincem, z čehož má doživotní následky.

Foto: Jaroslav Hauer

Herec Petr Batěk s handicapovaným florbalistou Radkem Zelinkou, pro nějžje výtěžek knihy určen

Článek

Křest nové knihy básní s ilustracemi Michaely Žemličkové, výtvarnice černobílých obrazů 'jedním tahem', se konal ve čtvrtek za účasti známých osobností v Národní kavárně v Praze.

Rolí kmotrů se ujali herečka Kristýna Janáčková, herci Ladislav Frej, Ladislav Županič, Roman Štabrňák, hudebník Felix Slováček, režisér, producent a také předseda Obce spisovatelů ČR Tomáš Magnusek a filmař a režisér Patrik Ulrich, který nedávno s Petrem Baťkem pro Českou televizi natočil jeho 13. komnatu. 

Autor sbírky básní Petr Batěk, který není jen hercem, jenž působí v Národním divadle, na scénách v Chebu či Kladně, ale také hudebníkem, moderátorem, vydal v minulosti už dvě sbírky básní s názvy: Ona má křídla a Výkřik motýla.

„Tato nová knížka je úplně jiná, doslova svítí. Je bílá s těmi krásnými černobílými ilustracemi od Míši Žemličkové. Jsou to nádherné, křehké kresby, které se skvěle propojují s mými verši. Mám z toho velkou radost, zvláště proto, že se povedlo dát dohromady publikaci, která má ještě charitativní rozměr,” prozradil Batěk.

Část výtěžku z prodeje knihy směřuje florbalistovi z Kadaně Radku Zelinkovi. Vloni v listopadu, zcela náhodou a bez svého zavinění se na ulici v Plzni stal obětí brutálního napadení nožem agresivních útočníků z Ukrajiny. Mladík pak několik dní bojoval na ARO o život. Boj vyhrál, ale s trvalými následky, přišel o část nohy. S osudem se však díky obrovské podpoře kolegů spoluhráčů, přátel, rodiny a přítelkyně pere velmi statečně. A nyní se pokouší zapojit se znovu do běžného života.

„Já to nevzdávám. Stalo se to a život jde dál, musí. Jsem rád, že mám kolem sebe tak skvělé lidi a moc děkuji za to, že si Petr Batěk a jeho přátelé vybrali právě mě a touto nádhernou knihou se rozhodli mi pomoct. Moc si toho vážím,” řekl velmi skromně Radek Zelinka, který na křest dorazil s partnerkou a manažerem florbalového klubu DDM Kati Kadaň.

„Já jsem dostala v minulosti pár žádostí o to ilustrace sbírku básní, ale s úctou jsem vždy odmítla. Petru Baťkovi jsem neuměla říct ne. Ty verše jsou totiž tak krásné, křehké a je to něco, s čím se sama ztotožňuji. A když jsem ho poznala i lidsky, nemohla jsem jinak," podotkla výtvarnice Michaela Žemličková, která je kromě mnoha obrazů také autorkou návrhů moravských vín Jarmila, v jejichž řadě je světově unikátní řada kristalového vína, jediného na světě. 

Kniha Mezi svými rýmy je výjimečná i po nakladatelské stránce. „Já se vydáváním veršů příliš nezabývám, ani nejsem žádným znalcem. Když jsem pak ale Petrovy básničky viděl a dostal jsem i tu výtvarnou část od paní Žemličkové, řekl jsem okamžitě - ano, jdeme do toho! A také proto, že má publikace ten charakter přímé pomoci,” podotkl Pavel Mészáros z vydavatelství AOS Publishing, které nedávno vydalo knihu poslední Werichovy hospodyně Evy Tůmové A taky jsem vařila u Werichů a nyní připravuje vydání publikace k 50 výroční první Československé Popelky s názvem Popelka & spol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám