Hlavní obsah

Helena Vondráčková oslaví své narozeniny s fanoušky v romantickém prostředí Karlštejna

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

I když své sedmašedesáté narozeniny slaví Helena Vondráčková v úterý 24. června, "narozeninový koncert" proběhne až 4. července, a to v romantickém prostředí Karlštejna. Právě s tímto hradem pojí zpěvačku několik milých vzpomínek.

Foto: Robert Rohál

V letošním roce slaví zpěvačka Helena Vondráčková padesát let na scéně.

Článek

Jednak se tu natáčel známý hudební film, v němž ona zpívá za herečku Janu Brejchovou píseň Karla Svobody a Jiřího Štaidla Lásko má, já stůňu, mimochodem jeden z jejích největších hitů, jednak se tu před jedenácti lety vdávala za Martina Michala.

Na svůj letošní "narozeninový koncert" si Helena Vondráčková přizvala jako hosta Pavla Vítka. Očekávaný koncert, který pořádá Agentura MM ve spolupráci se státním hradem Karlštejn, by měl proběhnout na Purkrabském nádvoří. Svým způsobem by mělo jít o zcela výjimečný, speciální koncert, který by měl přinést nejedno překvapení.

Není žádným tajemstvím, že právě v letošním roce slaví rodačka z východočeského městečka Slatiňany padesát let kariéry - právě v dubnu 1964 vyhrála v pražské Lucerně soutěž Hledáme nové zpěváky, která ji katapultovala mezi nejslavnější pop hvězdy.

V září 1964 natočila svůj první hit Červená řeka, díky kterému skončila v anketě Zlatý slavík za rok 1964 na čtvrtém místě. O rok později anketu vyhrála, ale to už byla členkou pražského divadla Rokoko, kde působila tři sezóny. Pak spojila síly s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem ve skupině Golden Kids, která slavila koncem 60. let velké mezinárodní úspěchy prakticky po celé Evropě.

Od roku 1971 působí Helena Vondráčková jako sólistka. Kromě velkých big bandů, s nimiž natočila řadu nahrávek, měla v 70. letech za zády třeba kapelu vedenou Bohuslavem Ondráčkem nebo skupinu Strýci, které šéfoval jazzman Luděk Švábenský. V 80. letech vystupovala spolu s Jiřím Kornem v programu, kde oba zpěváky doprovázel Orchestr Gustava Broma, poté to byla kapela Bacily, kterou si "půjčovala" od Václava Neckáře. V posledních letech ji doprovází kapela Charlie Band.

Nespočet koncertů měla v zahraničí, a to nejen v německém teritoriu, Polsku nebo tehdejším Sovětském svazu, ale také v Japonsku, Kanadě, Austrálii nebo Jižní Americe. Úspěšná byla na mnoha festivalech, odkud si přivezla spoustu cen a uznání. V Německu, kde často hostovala, se navíc prosadila také jako zdatná moderátorka. Dvakrát zpívala v proslulé newyorské koncertní síni Carnegie Hall.

V 90. letech zazářila v muzikálu Bídníci, kde měla roli Fantine, později vystupovala v dalších muzikálových titulech jako byly Cats, Mona Lisa, Baron Prášil nebo Hello, Dolly!  Vedle toho se objevila v několika filmech - tím prvním byla hudební pohádka Šíleně smutná princezna, následovaly snímky Zpívající film, Romance za korunu, Jen ho nechte, ať se bojí nebo Kameňák 2. Velké příležitosti dostala na televizní obrazovce, kde natočila řadu recitálů a medailonů, patřily jí rovněž hlavní role v muzikálech Příliš krásná dívka a Letní romance.

Z desek, které během let natočila, patří k těm výjimečným tituly Ostrov Heleny, Filmové melodie, Helena a Strýci, Paprsky, Sblížení, Zrychlený dech, Helena zpívá Ježka, Broadway Album, Vodopád... Ostatně pozoruhodná je i její poslední "řadovka" Touhy, která vyšla loni.

Do konce letošního roku slibuje Helena Vondráčková nejen spoustu koncertů, ale také vánočně laděné album stejně jako tradiční prosincovou show v pražské Lucerně, kde jako host vystoupí Ondřej Brzobohatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám