Hlavní obsah

Hejtman Řihák podporuje odpor obyvatel proti těžbě zlata. Jsme povinni vážit si krajiny, říká

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V podzemí Veselého vrchu i pod obcí Mokrsko se nachází jedna z největších zásob zlata v Evropě. To láká nadnárodní firmy, které již dlouhodobě usilují o získání práv k průzkumu a následné těžbě v této lokalitě. Drtivá většina obyvatel je ovšem proti a na své straně mají i hejtmana Josefa Řiháka.

Foto: facebook hejtmana Středočeského kraje, autor: Jiří Kubík

Zprava: hejtman Josef Řihák, krajský zastupitel Stanislav Holobrada a radní Příbrami Juraj Molnár podpořili boj proti těžbě také "plackou" na klopě.

Článek

Těžba zlata by znamenala ještě větší zásah do krajiny, než jsme zvyklí u těžby jiných surovin, např. uhlí. Těžba zlata je totiž technologicky velice náročná a při těžbě tak dochází k větší devastaci půdy i životního prostředí. 

Odpor obyvatel je již od začátku velmi silný, v současné době sepisují aktivisté z obce Chotilsko petici a v posledním dni roku byl boji proti těžbě zlata věnován také pochod na Veselý vrch u Mokrska.

Hejtman Středočeského kraje MVDr. Josef Řihák (ČSSD) aktivní odpor obyvatel proti průzkumu a těžbě vítá a podporuje.

„Jsem moc rád, že v koaliční smlouvě budoucí vlády je zcela jasně řečeno, že nová vláda nedovolí obnovení průzkumu a těžby zlata ani zahájení průzkumu a pozdější těžbu břidlicového plynu. Tato pasáž je jednoznačnou odpovědí na nejrůznější žádosti těžařských firem a snahy o revizi zákazu kyanidového loužení u nás, o které rozhodl na konci 90. let Parlament České republiky. Naše příroda je mnohem cennější než tuny zlata, které by lidem stejně nic dobrého nepřinesly,” uvedl hejtman.

Hlavním argumentem odpůrců je zachování zdejší krajiny a zdravého životního prostředí. Lidé se také bojí o své domovy, jelikož těžbě by jejich obydlí musela ustoupit. Oblast je také blízko Slapské přehrady a panují obavy, že těžbou by mohl být zasažen také ekosystém přehrady.

„Je naší povinností vážit si krajiny, kterou jsme dostali propůjčenou od našich dětí a vnoučat a pečovat o ni tak, aby si mohli užívat českou přírodu přinejmenším v takové kráse, v jaké ji nyní můžeme obdivovat my,” dodal Řihák.

Lidé z obce Mokrsko a okolí jsou odhodláni ve svém odporu setrvat, dokud bude existovat snaha těžařů o zahájení stavby. V současné době to z pohledu obyvatel a aktivistů vypadá nadějně, a to i díky podpoře od krajského vedení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám