Hlavní obsah

Hanáci vyrážejí na mrskut už tradičně s koňským spřežením

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete vidět, jak vypadá nefalšovaný hanácký mrskut, vypravte se v pondělí ráno do Kralic na Hané. Už přes dvacet let členové zdejšího folklorního souboru Klas zapřahají koně do vyšňořeného vozu a vyrážejí na objížďku po vesnicích.

Foto: Jiří Janda
Článek

Vyzdobený koňský povoz, na něm zpívající desítka chlapů v krojích a nezbytný třímetrový kocar neboli pomlázka. To je tradiční obrázek, který už více než dvacet let mohou o velikonočním pondělí vidět obyvatelé Kralic na Hané a dalších obcí. Všude tam totiž Hanáci z Klasu jezdí vymrskat svoje kolegyně ze souboru.

Každý z nich se na mrskut patřičně připravuje. Zatímco děvčata žehlí kroje a malují vajíčka, chlapi pletou kocary. Ten největší, třímetrový, bude jako každý rok zdobit povoz. Na starosti ho má vždycky nejmladší účastník spanilé  jízdy.  

Aby během dne stačili vymrskat všechna souborová děvčata, vydávají se na cestu už kolem šesté ráno. "Máme tady děvčata, která bydlí třeba v Prostějově, nebo ve vzdálenějších vesnicích. To by koně nemohli stihnout a tak kluci jezdí autem. Vůz vyjíždí až kolem osmé," říká jedna z dlouholetých členek souboru Hanka Pospíšilíková.

A nenechte se mýlit, ani naškrobené bohaté sukně ženská pozadí před pořádnou šupačkou neochrání. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám