Hlavní obsah

Geologie Broumovska je mimořádná z více důvodů, říká speleolog Jiří Kopecký

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 5. února v 18 hodin vystoupil v Kreslírně broumovského kláštera přírodovědec Jiří Kopecký s přednáškou Geologie a speleologie Broumovska. Beseda s promítáním fotografií Oldřicha Jenky přilákala na šest desítek návštěvníků.

Foto: Markéta Hanušová

Přírodovědec Jiří Kopecký beseduje v Kreslírně broumovského kláštera o Geologii a speleologii Broumovska.

Článek

Jiří Kopecký, člen České speleologické společnosti, ochránce a znalec přírodního prostředí Broumovska, přednášel v klášteře v rámci projektu ScienceCafé. Během dvouhodinové přednášky promluvil o geologických zajímavostech a krásách broumovského výběžku. 

„Geologická situace Broumovska je mimořádná z více důvodů. Broumovsko je unikátní tím, že na tak malé ploše - celá Broumovská vrchovina má rozlohu  546 kilometrů čtverečních - se nachází velmi pestrá škála hornin původem ze suchozemských i mořských sedimentů i z produktů vulkanické činnosti, modelovaných navíc výraznými tektonickými pohyby. Celý soubor těchto pestrých hornin vzniklých v průběhu dlouhých geologických období karbonu, permu, triasu a křídy (s počátkem před 350 milióny let) vykazuje výraznou odlišnost od fádní geologické situace ostatních částí Sudetského horského pásma, tvořeného horninami krystalinika,“ vysvětlil Jiří Kopecký geologickou rozmanitost Broumovska.

Pestrost zdejšího regionu je podle něho ještě navýšena existencí podzemních pseudokrasových jevů, jeskyní a propastí.

„Tato mimořádnost geologické a geomorfologické situace Broumovska je v odborných kruzích všeobecně uznávána. I díky této mimořádné situaci zdejší neživé přírody zde byla vyhlášena Chráněná krajinná oblast Broumovsko a v současné době je před vyhlášením i národní Geopark Broumovsko,“ dodal Kopecký.

Zároveň zhodnotil i čtvrteční besedu: „I naše poslední přednáška v sále Kreslírny APRB jen potvrdila, že lidé na Broumovsku zájem o zdejší kraj mají a o stav i osud zdejšího přírodního prostředí se zajímají. Početnost účastníků přednášky a jejich soustředěnost a zájem pak vytvářejí velmi příjemnou atmosféru a také podporu pro přednášející. Poté je i radost přednášet.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám