Hlavní obsah

Gastronomický festival spojil Jeseníky

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chuť Jeseníků je první akcí v historii, která oficiálně spojila města a obce obou krajů Jeseníků - Moravskoslezského i Olomouckého. Osobní záštitu nad festivalem převzalo osmnáct starostek a starostů, jejich města či obce se zároveň staly oficiálními partnery festivalu.

Foto: Tereza Schreiberová

Logo festivalu Chuť Jeseníků, který spojil města a obce napříč Jeseníky

Článek

„Velmi vítám existenci festivalu, protože regionální gastronomie je pro cestovní ruch velmi důležitá. Věřím, že restauratéři se tohoto nelehkého úkolu zhostí s grácií profesionálů, a že pomohou tradičním jídlům Jeseníků znovu ožít," okomentoval partnerství města Rýmařov starosta Petr Klouda, který byl prvním zástupcem z Moravskoslezského kraje, který přijal nabídku na partnerství.

Mezi partnery nechybí velká města jako je Šumperk, Jeseník či Rýmařov, ale i menší horské vesničky jako je například Ostružná nebo Branná. Gastronomický festival Chuť Jeseníků začne už příští středu a potrvá až do konce září. Do projektu se do dnešního dne zapojilo pětadvacet restaurací napříč celými Jeseníky.

V druhém kraji Jeseníků, Olomouckém, se do festivalu zapojila také o poznání menší obec. Branná, s necelými čtyřmi sty obyvateli, je vyhledávaným turistickým cílem, proto nejsou starostce Marcele Kozákové projekty rozvíjející cestovní ruch cizí.

„Dobré jídlo má rád každý, po dlouhém výletě v Jeseníkách obzvlášť. Jsme sice malinkatá obec, ale turistům nabízíme celou řadu zajímavostí. Kromě tradičních jídel v restauraci Kolštejn mohou turisté v Branné ochutnat oblíbené máslové trubičky, které jsou také regionálním produktem," láká k návštěvě Branné starostka Kozáková.

Společné partnerství a osobní záštita starostek a starostů Jeseníků napříč oběma kraji jistě dodává gastronomickému festivalu Chuť Jeseníků na vážnosti a dává naději spolupráce obou krajů v budoucnosti.

Kompletní informace o gastronomickém festivalu Chuť Jeseníků, včetně seznamu zapojených restaurací najdou zájemci na oficiálních webových stránkách www.chutjeseniku.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám