Hlavní obsah

Galerie města Ostravy PLATO představí tvorbu fotografa Michala Kalhouse

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová výstava galerie PLATO (Platforma pro současné umění) Ostrava představí od 10. září tvorbu fotografa, vedoucího katedry intermedií Fakulty umění Ostravské univerzity Michala Kalhouse. Výstava s názvem Muž a žena zachycuje každodenní plynutí a utváření vztahu mezi mužem a ženou.

Foto: Josef Zajíc

Michal Kalhous: Muž a žena, Galerie města Ostravy: Z přípravy výstavy 6.9.2014

Článek

„Michal Kalhous se pokouší neotřelým způsobem z různých úhlů zachytit mužský a ženský princip vzájemného soužití. Jeho fotografické vidění zobrazuje zdánlivě běžné životní situace a okamžiky dobře známé téměř každému: auto stojící u domu, misku u okna, nebo dítě trhající plody stromu,” uvedl historik, teoretik fotografie a kurátor výstavy Pavel Vančát.

Série více než dvaceti fotografií zrcadlící téma rodinného života vznikala převážně poslední tři roky. „Oproti běžné snaze o dokonalý záběr, či dokonalou ostrost a brilanci, je Michal Kalhous spíše tichým a neokázalým vypravěčem, zvědavě popisujícím důvěrnost našeho světa a hledajícím smysl a rovnováhu jevů a věcí, bez přebytečného patosu a sentimentality,” dodal Pavel Vančát.

Michal Kalhous (1967), žijící a pracující ve Šternberku, se přes dvě dekády pohybuje na umělecké scéně. Od roku 1995 připravil přes 20 samostatných výstav. V roce 2010 spoluzaložil katedru intermédií Fakulty umění Ostravské univerzity.

Vernisáž výstavy Michal Kalhous: Muž a žena bude zahájena v Galerii města Ostravy - PLATO - Multifunkční aula Gong 10. září v 18.00 hodin. Kurátor výstavy: Pavel Vančát. Grafické řešení: Adéla Svobodová.

Galerie je otevřena denně od 10 do 18 hodin, vstup volný. Do areálu Dolní Vítkovice se zájemci dopraví mj. tramvajemi č.1, 2, 6, 10. Výstup na zastávce MHD Vítkovice, vysoké pece.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám