Hlavní obsah

Frenštátský závod Siemens opět obhájil titul Bezpečný podnik

Novinky, Aneta Přadková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dříve získaný titul Bezpečný podnik letos znovu obhájil závod společnosti Siemens na výrobu elektromotorů ve Frenštátě pod Radhoštěm. Ochrana zdraví a bezpečnost práce je jednou z priorit firmy.

Foto: archiv společnosti

Zaměstnanec při práci ve frenštátském závodě Siemens.

Článek

Osvědčení Bezpečný podnik potvrzuje vysokou úroveň systému řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Frenštátský závod Siemens, který ve městě vytváří více než tisíc pracovních míst, jej poprvé získal už v roce 2009.

„Ochrana zdraví a bezpečnost zaměstnanců patří k našim prvořadým závazkům, proto jim věnujeme trvalou pozornost ve všech oblastech činnosti závodu. Obhajoba titulu je nejen potvrzením kvalitní a systematické práce všech odpovědných pracovníků, ale také důkazem disciplinovanosti našich zaměstnanců,“ uvedl ředitel frenštátského výrobního závodu Jaromír Zapletal.

Důkladnou kontrolu procesů a postupů v závodě uskutečnili v květnu a v červnu auditoři oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

„Zaměřili se na pět hlavních oblastí, a to vyhrazená technická zařízení, pracovní podmínky, interní silniční a železniční dopravu, nebezpečné látky a havárie a výrobní a provozní zařízení,“ informovala mluvčí frenštátského závodu Eva Kočicová. Získané ocenění si vedení závodu převezme na podzim v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí v Praze.

Vysokou míru bezpečnosti při práci a důraz na ochranu zdraví potvrzují zaměstnanci závodu. Radka Macíčková pracuje ve výrobním oddělení montáže elektromotorů téměř třicet let.

„Veškeré pracovní postupy jsou teď ve srovnání s předchozími roky mnohem lepší. Nejen, že všichni používají ochranné pomůcky, ale i díky systému řízení je proces výroby čistější a důkladnější. Znatelný pokrok v oblasti bezpečnosti pozoruji na technickém vybavení, to se týká zvlášť jeřábů a vozíků na převoz materiálu,“ uvedla Radka Macíčková.

Osvědčení Bezpečný podnik uděluje Státní úřad inspekce práce ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Závod jej získal už v roce 2009 a v roce 2012 ho obhájil. Osvědčení se uděluje na tři roky, přičemž k jeho udržení je pro podnik povinností každoroční komplexní vnitřní audit.

Letos v červnu frenštátský závod opět splnil požadavky stanovené programem Bezpečný podnik k zavedení systému řízení BOZP v souladu s normou ČSN OHSAS 18001 Systému managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Společnost dosahuje velmi dobrých výsledků též v oblasti požární ochrany a životního prostředí.

Označení Bezpečný podnik nese v České republice v současnosti osmdesát společností. V Moravskoslezském a Olomouckém kraji je čtrnáct z nich. K nim patří také výrobní sesterský závod Siemens v Mohelnici, který je s frenštátským závodem v trvalé spolupráci.

Reklama

Výběr článků

Načítám