Hlavní obsah

Fotografie i pohlednice. Pohledy na Krnov tentokrát vyšly také knižně

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci historických snímků a pohlednic si téměř po roce opět přišli na své, v pátek 15. března bylo totiž v krnovské Flemmichově vile slavnostně zahájeno čtvrté pokračování oblíbené výstavy Pohledy na Krnov.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

Expozice je již tradičně složena z velkoformátových kopií snímků, které pocházejí ze sbírek Městského muzea v Krnově, Jiřího Křivy i dalších sběratelů.

„Nemalá část historických fotografií a pohlednic Krnova našla útočiště ve sbírkách našeho muzea. Pro sestavování historického obrazu města pak bylo nesmírně šťastné protnutí cest se soukromým sběratelem Jiřím Křivou, který své poklady nejen dobře opatroval, ale navíc digitalizoval, a to ve velmi vysoké kvalitě. To umožňovalo tisk a zvětšení původně často malých originálů na velké formáty, zobrazující proměněný či zcela zaniklý půvab Krnova v nebývalé plnosti a kráse,“ přiblížil vznik oblíbeného cyklu výstav historik krnovského muzea Alexandr Michl-Bernard.

Vernisáž tentokrát obohatil křest publikace Pohledy na Krnov, která vychází z předchozích expozic, a kterou si mohou zájemci koupit přímo ve Flemmichově vile.

„Kniha přináší fotografie a pohlednice černobílé i barevné, zobrazující celý Krnov, jeho lokality, ulice, náměstí i jednotlivé stavby v podobě, jaké je známe dnes, nebo o dost jiné či již naprosto pozměněné. Zájemcům tak umožňují nejen seznámit se s dávnou či relativně nedávnou tváří Krnova, ale především odnést si ji domů a seznamovat se s ní kdykoliv na to přijde chuť,“ doplnil Alexandr Michl-Bernard s tím, že vydání knihy Pohledy na Krnov finančně zaštítilo město Krnov.

Výstava ve Flemmichově vile, která je otevřena každý den mimo pondělí od 8.00 do 18.00 hodin, je k vidění do neděle 5. května. „Přijďte se podívat na tvář Krnova, kterou již nikdo nepamatuje, anebo kterou si naopak mnozí pamatují ze svého dětství či mládí,“ lákají organizátoři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám