Hlavní obsah

Festival zdravotně postižených Patříme k sobě již po patnácté rozdával radost a štěstí

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po čtyřdenním maratonu v pátek 27. dubna skončil 15. ročník festivalu zdravotně postižených Patříme k sobě v Semilech, kde 350 účastníkům tleskaly na dvě tisícovky diváků.

Foto: Jiří Růzha

Festival Patříme k sobě Semily - Divadlo ve dvou kufrech - Stacionář Kamarád-LORM Žatec

Článek

Letošní ročník festivalu byl již od svého zahájení v úterý 24. dubna prodchnut slavnostní náladou. Vždyť jen málokterý festival se může pochlubit takovou tradicí. Z prvotního jednodenního festivalu se stala čtyřdenní záležitost o téměř 350 účinkujících ze sociálních zařízení z téměř celé České republiky.

Zařídit všechno, od ubytování, stravování pronájmy a dopravu, to není žádná procházka růžovou zahradou. To chce opravdový zápal pro věc a chuť udělat něco navíc, což v dnešní uspěchané společnosti opravdu chybí. A věřte, to vše pro zdravotně postižené lidičky dělá pouhá desítka žen a dívek z Podkrkonošské společnosti přátel dětí zdravotně postižených. Dlouholetým patronem festivalu je herečka Miriam Kantorková.

Letošního ročníku se zúčastnilo na 32 zařízení s téměř 350 herci, zpěváky, tanečníky a doprovody. Celý čtyřdenní program byl rozdělen na 3 galavečery a dalších 7 vystoupení pro školy a širokou veřejnost. Hrálo se v Semilech, Turnově a Vysokém. Dále pak ve Vrchlabí, Jilemnici, Lomnici nad Popelkou a v Jablonci nad Jizerou. Vystupovalo se v domovech pro seniory v Turnově a Semilech. Kromě vystoupení mělo každé zařízení ještě pečlivě vypracovaný doprovodný program, takže o zábavu nebyla nouze. Stravování bylo zařízeno v místních restauracích, kde všem moc a moc chutnalo. Samozřejmě by se to vše neobešlo bez sponzorů a za to jim všem patří veliký dík.

Ve středu proběhla veliká večerní diskotéka, ve které se představilo několik zařízení se svým předtančením a setkání pořadatelů a doprovodů. Druhý den byli zástupci jednotlivých zařízení přijati představiteli města Semily, kde byla vyzdvižena práce Podkrkonošské společnosti a příslib pomoci při dalších ročnících.

Ovšem největší odměnou byl pro pořádající potlesk všech účinkujících a diváků při galavečerech, kterých se vždy zúčastnili i představitelé jednotlivých měst a zástupci z Libereckého kraje - těch tleskajících rukou bylo téměř na dva tisíce. K tomu se přidalo překrásné počasí a tak celý festival jen zářil dobrou náladou a sluníčkem.

Ovšem vše krásné jednou skončí a tak poslední den pátek 27. dubna se všichni naposledy sešli v KD Golf Semily, aby shlédli vystoupení Michala Davida Revival. Od první písničky byl parket sálu kulturního domu úplně plný a hit střídal hit. Zpěvákovi se podařilo skvěle navázat kontakt s diváky a nakonec musel přidávat mnoho písniček a podpisová akce trvala téměř půl hodiny. Při loučení se všichni již těšili na další festivalový ročník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám