Hlavní obsah

Festival vína Jihlava 2013 láká na mistryni v sekání sektu

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už potřetí přivítá Jihlava Festival vína. V sobotu 23. března odpoledne se společenský sál Domu kultury Jihlava stane dějištěm jedinečné vinařské přehlídky v srdci Vysočiny. Návštěvníky čeká mimo ochutnávek vína i zajímavý kulturní program.

Foto: festival-vina-jihlava.cz
Článek

Součástí Festivalu bude rovněž 3. ročník Soutěže sladkých vín v kategoriích klasická, speciální a fortifikovaná vína a nejlepší kolekce vín, z nichž vzejde i šampión, který se stane absolutním vítězem.

V rámci celého odpoledne je připraven bohatý kulturní program, ve kterém se mimo jiné představí herec Oldřich Navrátil, kapela Jak chceš? či jihlavský rodák, zpěvák Jiří Juránek.

Zajímavá bude zcela jistě řízená degustace s moravským sommelierem a držitelem mnoha ocenění Liborem Nazarčukem a také vystoupení Zdeňky Kačmárové, mistryně ČR v sabráži, neboli sekání lahví sektu.

Co je to sabráž

Usekávání konce hrdla šampaňského bývá přisuzováno napoleonským a ruským důstojníkům. Dnes jde o jednu z disciplín, ve které soutěží sommeliéři. Při správně seknuté lahvi se ozve téměř stejný zvuk jako při běžném otevírání, zvuk tříštícího se skla při vystoupení mistra rozhodně nečekejte.

K sabráži se nepoužívají jen klasické nebo speciální šavle, skuteční mistři berou do roky téměř cokoliv - golfovou hůl, různé domácí nářadí nebo dokonce hudební nástroje. Princip sabráže je poměrně jednoduchý - jedno místo hrdla je bodem zvýšeného pnutí a vysoký tlak v ní spolu s nízkou teplotou vytvoří potřebnou sílu, která pomůže hrdlo čistě odstřelit. 

Sabráž není podle sommelierů zas až tak nebezpečná, i přesto je třeba dodržovat bezpečnostní pravidla. Zátka se střepem hrdla letí až deset metrů a po nepodařeném seknutí je láhev křehčí, než obvykle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám