Hlavní obsah

Festival OST-RA-VAR pošestnácté aneb Ostrava se promění ve velké divadelní jeviště

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi středou 28. listopadu a nedělí 2. prosince přitáhne svátek všech divadelníků do Ostravy divadelní teoretiky, pedagogy i studenty divadelních škol, aby jim nabídl průřez tvorbou ostravských profesionálních divadel za poslední rok.

Foto: archiv NDM Ostrava

Inscenace Kuřačky z repertoáru Národního divadla moravskoslezského.

Článek

Na čtyřech scénách bude odehráno celkem 15 představení, po kterých se rozborové semináře budou konat v Multižánrovém centru Cooltour pod vedením MgA. Davida Drozda, Ph.D. z Katedry divadelní vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

"Novinkou letošního ročníku bude tištěný sborník příspěvků ze seminářů, který bude vydán následně po festivalu. Kromě toho nabídneme už standardně denní zpravodajství na webu www.ndm.cz a na facebooku OST-RA-VARu," uvedl dramaturg činohry NDM a jeden z organizátorů festivalu Marek Pivovar. "Zpravodaj v tištěné formě bude vycházet pod vedením zkušených redaktorů Martina Zahálky a Vladimíra Mikulky," doplnil.

Národní divadlo moravskoslezské se v rámci festivalu představí "ulítle švihlou komedií" Mariana Pally Sajns fikšn o kosmické lodi, jejíž posádka netuší, kam letí a proč. Další prezentovanou inscenací bude Pygmalion, nesmrtelný příběh květinářky Lízy a jejího pádu do nejvyšších vrstev britské smetánky. Chybět nebude Cenou Evalda Schorma ověnčená něžná groteska Kuřačky o virtuálních láskách, pracujících ženách a mužích v domácnosti. Projít hlavou si to nechá Ivanov, DONAHA! se vysvlékne parta ostravských hutníků a na závěr se návštěvníci dozví, Jak důležité je mít Filipa.

Divadlo Petra Bezruče nabídne festivalovému publiku inscenace Správkař, Pestré vrstvy a Na větrné hůrce. Komorní scéna Aréna bude mít na programu inscenace S nadějí i bez ní, Chlív/Paternoster, Plešatá zpěvačka a Amigo. Divadlo loutek Ostrava představí svou inscenaci Sofiin svět.

Doprovodným programem OST-RA-VARu bude v Galerii Opera v Divadle Jiřího Myrona výstava Mariana Pally Obyčejné obrazy naivního konceptualisty. Návštěvníci jsou zváni také do Ostravského muzea na výstavu Magie divadelního prostoru, která je věnována jedné z nejvýraznějších osobností historie ostravského divadla – scénografovi Vladimíru Šrámkovi.

Hostem bude stejně jako loni Bílé divadlo, tentokrát s komponovaným večerem s názvem Bílé divadlo – je Bílé divadlo – je Bílé divadlo... Součástí večera bude vystoupení polského hosta z Teatru Formy z Wroclawi.

O účast na OST-RA-VARu je tradičně mimořádný zájem, přesto mohou výjimečnou festivalovou atmosféru zažít i diváci z řad veřejnosti: vstupenky na všechna představení do Divadla Antonína Dvořáka a Divadla Jiřího Myrona jsou v běžném prodeji.

Přehlídku ostravských činoherních divadel OST-RA-VAR pořádá za podpory statutárního města Ostrava Národní divadlo moravskoslezské ve spolupráci s Komorní scénou Aréna, Divadlem Petra Bezruče a Divadlem loutek Ostrava.

Reklama

Výběr článků

Načítám