Hlavní obsah

Festival duchovní vokální hudby rozezní šumperské kostely

Novinky, Kamil Navrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperské kostely budou hostit X. Mezinárodní festival duchovní vokální hudby - uskuteční se od 26. do 29. května. Celkem šest sborů rozezní ve čtyřech dnech Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie a Farní kostel sv. Jana Křtitele.

Foto: Kamil Navrátil

Pořádající sbor Schola od sv. Jana Křtitele.

Článek

„Jako každý festival chce i tento náš šumperský být časem hodů, ve kterém hudba osvěžuje ducha a duch promlouvá skrze tóny. Za dvacet let jsme si již zvykli, že tento sborový svátek není jen obdobím večerních koncertů, ale je proudem lidské otevřenosti v mnoha setkáních. Hody nemusejí být jen s přeplněnými stoly a džbány výborného vína. Hodovat můžeme i mezi slovy u prostého šálku kávy, v obyčejnostech, ve kterých dokážeme rozehřát i tu nejmrazivější duši,“  řekl k festivalu jeden z hlavních pořadatelů Vít Rozehnal.

První festivalový večer zahájí ve čtvrtek 26. května v 19.30 hodin v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie pořádající sbor Schola od sv. Jana Křtitele pod vedením sbormistrů Aleny Havlíčkové a Víta Rozehnala. Ozdobou koncertu bude provedení Regina coeli  B. M. Černohorského. Sbor přednese i část Requiem Zdeňka Lukáše. Druhá polovina festivalového večera bude patřit sboru evropského formátu Chór Camerata  z polské Iławy v čele se sbormistrem Honorate Cybulou.

Druhý šumperský festivalový večer bude v pátek 27. května od 19.30 hodin patřit v klášterním kostele Jugendkantorei am Konstanzer Münster se sbormistrem Steffenem Schreyerem. Mládežnický sbor katedrály v Kostnici se zaměřuje převážně na moderní severské autory. Na programu budou i spirituály v úpravách mladých švédských skladatelů.

„Coro S. Lucia Di Magras v čele se sbormistrem Faustem Ceschim je zatím prvním zahraničním účastníkem, který již na našem festivalu zpíval. Před čtyřmi lety předvedl výkon, který zvedl ze sedaček všechny posluchače,“  dodal Rozehnal.

Sobotní závěrečný koncert otevře v klášterním kostele o půl osmé smíšený sbor Pražští pěvci se sbormistrem Stanislavem Mistrem, který je ověnčený mnohými cenami z mimoevropských soutěží. Druhá polovina koncertu bude patřit opět domácímu sboru. MOTÝLI s Helenou Stojaníkovou a Tomášem Motýlem předvedou Pergolesiho Stabat mater.

Reklama

Výběr článků

Načítám