Hlavní obsah

Farmářské trhy ve Frýdku-Místku startují 7. května v omezeném režimu

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbené farmářské trhy ve Frýdku-Místku budou zahájeny ve čtvrtek 7. května. Následně se budou na náměstí Svobody v Místku konat tradičně v pravidelných čtrnáctidenních intervalech, vždy od 8 do 14 hodin, až do listopadu.

Foto: Petr Pavelka

Farmářské trhy - květinové

Článek

Letošní květnové trhy ale budou v návaznosti na protikoronavirová opatření omezeny, a to jak v počtu prodejců, tak i nabízeném sortimentu.

„Původně jsme chtěli farmářské trhy v květnu zcela zrušit. I poté, co vláda jejich pořádání povolila, a to za přísných bezpečnostních opatření, jsme s jejich pořádáním váhali. Nicméně v návaznosti na žádosti prodejců, zejména sazenic zeleniny, letniček nebo okrasných a ovocných stromků, jsme se nakonec rozhodli trhy uspořádat. Byla by škoda, kdyby prodejci museli své výpěstky vyhodit, protože by neměli možnost je prodat. Jejich práce by tak přišla vniveč a zklamaní by byli i zákazníci, kteří jsou již léta zvyklí v květnu na trzích kupovat květiny a sazenice na své zahrady a balkóny,“ řekl náměstek primátora Jakub Míček s tím, že na náměstí bude jen 7 prodejců, oproti šedesáti za běžného stavu.

Kromě květin, sazenic a stromků bude na trzích k mání také prodejce s cibulí a hlávkovým a kysaným zelím. Naopak k dispozici nebude běžný sortiment jako sýry, pečivo, uzeniny a maso, vejce, koření, med, rukodělné výrobky ani občerstvení.

„V této chvíli platí, že na trzích se nesmí prodávat potraviny výlučně určené k bezprostřední konzumaci, mezi stánky musí být dostatečný odstup a minimálně dvoumetrové rozestupy mezi sebou musejí udržovat i zákazníci. Trhy pořádáme od roku 2011 a taková opatření nikdy nezažily. Věřím, že je budou návštěvníci respektovat, že na trh i přes velmi omezený sortiment přijdou a zakoupením sazenic květin nebo zeleniny udělají radost nejen sobě, ale i místním pěstitelům, kteří to v této době také nemají snadné, a nákupem jejich výpěstků je podpoří v další činnosti,“ uvedl primátor Michal Pobucký s tím, že sortiment trhů se bude rozšiřovat v návaznosti na aktuální vládní rozhodnutí.

Po prvním letošním farmářském trhu 7. května se další uskuteční 21. května, 4. června, 18. června a dále ve čtrnáctidenních intervalech až do 21. listopadu, kdy budou trhy ve znamení zabijačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám