Hlavní obsah

Farma v jeskyni představí v Plzni novou inscenaci inspirovanou izolovaným životem vyhořelých lidí

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní divadelní studio Farma v jeskyni, Centrum současného umění DOX a Evropské hlavní město kultury Plzeň 2015 představí premiéru inscenace Odtržení / Disconnected inspirované tzv. fenoménem hikikomori.

Foto: Plzeň 2015, o.p.s.

První uvedení uvidí diváci již 16. a 17. prosince v plzeňském DEPO2015, pražská premiéra inscenace proběhne v DOXu 23. ledna 2016.

Článek

Nově vznikající scénická kompozice se pohybuje na hranici mezi instalací a dokumentárním a fyzickým divadlem. První uvedení uvidí diváci již 16. a 17. prosince v plzeňském DEPO2015, pražská premiéra inscenace proběhne v DOXu 23. ledna 2016.

Tvorba mezinárodně oceňovaného souboru Farma v jeskyni pod vedením režiséra a choreografa Viliama Dočolomanského vzniká na základě dlouhodobého výzkumu zaměřeného na bezeslovný přenos lidské zkušenosti mimo limity běžného porozumění. Ve svých performancích soubor konfrontuje osobní a sociální vnímání světa a dochází při nich k silnému sdílení zážitku ze zkušenosti mezi herci a diváky.

To je případ i jeho nejnovější inscenace s názvem Odtržení / Disconnected, která vychází ze zkoumání fenoménu hikikomori (z japonštiny "odtrhnuvší se"). Lidé s tímto sociálním problémem se izolují od společnosti, v níž dále nedokážou fungovat a obstát v systému.

Po celé roky či desetiletí nevycházejí ze svého bytu nebo i jediného pokoje. Tito hypersenzitivní jedinci se nedokážou vrátit do zaměstnání nebo do školy, přestože chtějí. Fenomén byl poprvé rozpoznán v Japonsku, kde se v současnosti počet hikikomori odhaduje na více než 1 milión osob. Podobné případy však existují i v jiných částech světa včetně České republiky.

„Cílem projektu není pouze vznik inscenace, ale i podpora uměleckého výzkumu nepohodlných témat současnosti, což je aktuální linie tvorby souboru Farmy v jeskyni,” vysvětluje šéf souboru Farma v jeskyni režisér Viliam Dočolomanský.

„Dobré divadlo se pozná tak, že vnímá společnost a reaguje na aktuální dění. Tím patří Farma v jeskyni mezi nejzajímavější české soubory. Její účinkování v Plzni se začalo plánovat už před více než 5 lety, bylo součástí přihlášky na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Díky tomu uvidí diváci v našem běžném programu jedinečné představení, které se kvalitou řadí mezi inscenace uváděné na Mezinárodním festivale Divadlo či na zahraničních divadelních přehlídkách,” uvedl programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám