Hlavní obsah

Extrémní Beskydskou sedmičku vítězové zvládli za 12 hodin a 8 minut

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 5. ročníku eXtrémního závodu Adidas - Continental Beskydská sedmička se registrovalo 3071 závodníků. K akreditaci do Frenštátu se jich dostavilo 2819. Byli mezi nimi i závodníci ze Slovenska, Polska, Irska, Německa, Španělska, Velké Británie, Itálie a Lucemburska.

Foto: Jana Matějíková

B7 - mistři ČR v horském maratonu dvojic

Článek

Závodníci se do závodu akreditovali ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde byl i cíl závodu. Na start do Třince byli přepraveni dvěma speciálně vybavenými vlakovými soupravami o celkem šestnácti vagónech.

Před startem již tradičně pronesl modlitbu za závodníky římskokatolický farář, podle kterého má B7 opravdu štěstí, protože má doslova „božské počasí“. Poté byli závodníci svědky svatby v přímém přenosu. Dva ze závodníků – Danča a Lukáš z Čech vstoupili do svazku manželského. Na pódiu je oficiálně oddala starostka Třince Věra Palkovská. 

Extrémní přechod Beskyd Javorový – Javorník odstartoval z třineckého náměstí po půl jedenácté v noci. Závodníky vyvedla z Třince pod hory dakarská Tatra Karla Lopraise. Na přechod sedmi nejvyšších vrcholů Beskyd měli závodníci časový limit 30 hodin.

Trasa závodníků kategorie sport měřila 96 kilometrů, kategorie hobby měla trasu o čtyři kilometry kratší. Závodníkům po celou dobu přálo počasí, teploty se v noci pohybovaly kolem 15 stupňů a bylo bezvětří. V minulých dnech ale vydatně pršelo, takže zejména při sestupech z vrcholů bojovali s rozmočeným a rozbahněným terénem.

Mistry České republiky v extrémním horském maratonu Adidas - Continental Beskydská sedmička 2014 jsou Stanislav Najvert a Petr Žákovský. Trasu závodu zvládli v čase 12 hodin 8 minut.

V kategorii hobby byli nejrychlejší Martin Maniš a Jiří Blažek, kteří došli do cíle za 13 hodin 30 minut.  Stejně jako v předchozích ročnících i letos extrémní přechod Beskyd nedokončil každý třetí závodník, do cíle jich nedošlo 941 z 2819.  

Nejstarší žena v závodu – Věra Hejkrlíková (60 let)

Nejstarší muž v závodu – Milan Urbiš (65 let)

Nejrychlejší žena v cíli – Patrícia Puklová – 14:09:36 hodin

Poslední tým v cíli – Geronimo – 29:43:56 hodin

Do cíle nedošlo – 941 závodníků

Zranění: Žádné vážné zranění nemuseli pořadatelé řešit. Zdravotníci ošetřili v cíli několik vyčerpaných závodníků, desítka z nich dostala ihned infuzi s fyziologickým roztokem. Pro jednoho z vyčerpaných závodníků jeli až na Radhošť, nebyl schopen kroku. Závodníky nejčastěji potrápila namožená kolena, zraněné kotníky, puchýře a opruzeniny. Pro vyčerpané závodníky byly připraveny také autobusy, které je svážely z Ostravice a Čeladné a mířili s nimi do základní školy Tyršova ve Frenštátu pod Radhoštěm, kde měli uložené své osobní věci a možnost přenocovat.

Související témata:

Výběr článků

Načítám