Hlavní obsah

Expozice v ostravském Domě umění seznamuje s příběhem Aloise Sprušila

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 4. dubna 2017 byla v 17.00 hodin v ostravském Domě umění slavnostně zahájena výstava s názvem Trvalý odkaz budoucnosti / Alois Sprušil a sbírky v letech 1926 - 1946. Expozice seznamuje návštěvníky s příběhem Aloise Sprušila, který za dvacet let rozšířil sbírky o dva tisíce položek.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 5.4.2017 Výstava v Domě mění: Trvalý odkaz budoucnosti/ Alois Sprušil a sbírky v letech 1926 - 1946. Pamětní deska v Domě umění.

Článek

Vernisáž zahájil v úterý 4. dubna ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava Jiří Jůza spolu s vnukem Aloise Sprušila dr. Vladimírem Kroutilíkem, který zavzpomínal na léta, kdy s dědečkem navštěvoval Dům umění a také ateliery umělců. Výstava je věnována oslavám 750. výročí Ostravy.

„Na jeho odkaz jsme dodnes pyšní a měli bychom ho rozvíjet. Naprosto zásadní byla Sprušilova role v období druhé světové války. Svým diplomatickým uměním se mu podařilo vést Dům umění a vystavovat v něm české umění po celou válku. Svou předvídavost i odvahu prokázal v roce 1944, kdy se mu za pomoci předsedy Spolku pro vystavění a udržování výstavního pavilonu v Moravské Ostravě Eduarda Šebely podařilo převést a ukrýt to nejcennější z galerijních sbírek v Kunčicích pod Ondřejníkem. Bombardování, které následovalo, významně poškodilo střechu Domu umění i další budovy a určitě by zasáhlo, ne-li zničilo, většinu umění nejen z Jurečkova odkazu," řekl v úvodu vernisáže Jiří Jůza.

Výstava kromě Sprušilovy osobnosti představuje i ta nejlepší umělecká díla, o které galerijní sbírky za svého působení rozšířil. Návštěvník tak může zhlédnout například tvorbu Quida Mánesa, Antonína Procházky, Jaroslava Čermáka a dalších významných umělců.

Alois Sprušil (12. května 1872 - 2. listopadu 1946) byl četník, soudní úředník, milovník výtvarného umění, organizátor kulturních aktivit a první ředitel ostravského Domu umění. Absolvoval jen základní školu, dále i přes zjevné nadání nestudoval.

Později se spřátelil se sběratelem Františkem Jurečkem, jemuž radil při nákupu uměleckých děl. V období jeho ředitelování se stal ostravský Dům umění jednou z nejprestižnějších výstavních institucí v Československu. Své články o výtvarném umění otiskoval v novinách i sbornících. Byl velmi váženou osobností, jejíž aktivity předcházely zrodu dnešní Galerie výtvarného umění v Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám