Hlavní obsah

Expozice HOMMAGE 'A WITTLICH v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po úvodní pražské výstavě Hommage 'a Wittlich a výstavě v Muzeu ručního papíru ve Velkých Losinách byla expozice přenesena do ostravského Domu umění, kabinetu grafiky. Vernisáž výstavy zahájil 4. září v 17 hodin ředitel GVUO Jiří Jůza spolu s kurátorkou ostravské výstavy Gabrielou Pelikánovou.

Foto: Josef Zajíc

Lukáš Vetengl: Medea inspirováno dílem Alfonsa Muchy-Medea 4.9.2012

Článek

V ostravském Domě umění, kabinetu grafiky má své zastavení expozice Hommage 'a Wittlich, hold, pocta českému kunsthistorikovi Petru Wittlichovi, který se v květnu dožil osmdesáti let.

Prof.PhDr. Petr Wittlich ( 23.5.1932) je český kunsthistorik, řádný profesor na Karlově Univerzitě v Praze a člen Mezinárodní asociace výtvarných kritiků. V současné době pracuje v Ústavu pro dějiny umění při FF UK v Praze. Je autorem řady odborných publikací a monografií o světových a českých sochařích a malířích.

K záměru připravit výstavu k životnímu jubileu Petra Wittlicha se vyjádřil kurátor pražské expozice Otto M. Urban: "Idea sestavit k Wittlichovu jubileu album grafických listů mě napadla při návštěvě v ateliéru malíře Josefa Bolfa. Jeho osamělé postavy chlapců a dívek jakoby zabloudily do labyrintů sídlišť z obrazů Jana Preislera. Následně jsem oslovil další umělce s jednoduchým zadáním, aby si z dlouhé řady umělců, o kterých Petr Wittlich psal, vybrali jednoho autora a pokusili se svým vlastním způsobem reagovat na jeho dílo. Nešlo o nějakou mechanickou kopii, spíše i inspiraci či téměř o iniciaci. "

Na výstavě v ostravském Domě umění je prezentováno šestnáct autorů, kteří vytvořili své inspirační díla na ruční papír poskytnutý Papírenskou manufakturou Velké Losiny s.r.o.

Výstavu zorganizovalo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze spolu s Papírenskou manufakturou Velké Losiny s.r.o. a Knihovnickým spolkem Biblois.

Výstava bude k vidění v Domě umění v Ostravě do 14. října 201

Další informace: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám