Hlavní obsah

Exotické folklorní soubory roztančí náměstí v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní přehlídka folklórních souborů přiveze v úterý 19. srpna do Dobrušky na náměstí značnou dávku exotiky. Návštěvníci budou obdivovat umění souborů z Indie, Kapverdských ostrovů a Mexika.

Foto: archiv autorky

Z minulého ročníku festivalu v Dobrušce.

Článek

Ve dvou čtvrthodinových vystoupeních předvede své mistrovství Indický soubor Spandan, což v překladu znamená „Tlukot srdce“.  

Byl založen v roce 1989 ve městě Ahmedábád, které je největším městem indického státu Gudžarát. Název vychází z přesvědčení, že s kulturou je třeba souznít jako s tlukotem vlastního srdce. Soubor se zaměřuje na lidové tance a hudbu státu Gudžarát, ale ve svém repertoáru má i tance z ostatních indických států.

Tanečníky doprovází muzikanti hrající na tradiční indické nástroje dholak, tabla, dhol, duff, harmonium, kanjari a další.  

Dalším exotickým souborem, který představí v Dobrušce na náměstí F. L. Věka své umění je mexická taneční skupina Grupo de danza cuicalli.

Vznikla na začátku roku 2008 jako reprezentant státní školy Andrease Balvanera v Querétaro. Tvoří ji studenti  vysokých škol a prezentuje národní tradiční mexické tance. Tanečníci jsou vyhlášení pro svůj ohnivý temperament, neuvěřitelnou energii a nadšení do života, které během vystoupení předávají divákům. Za svou hlavní doménu pokládají hudbu a tanec oblasti Querétaro, která je velmi specifickou částí světa.      

Třetím souborem, který představí své umění je Bawtusamba & Bailarinas Baianas z Kapverdských ostrov. V repertoáru tohoto souboru jsou tance afrických národů, s typickými bubny a zpěvy, které vystihují spojení s přírodou.  

Reklama

Výběr článků

Načítám