Hlavní obsah

Evropského festivalu ptactva se zúčastnilo víc než 64 tisíc pozorovatelů ptáků

Novinky, Jiří Šafránek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu proběhl ve 33 zemích Evropy a střední Asie Evropský festival ptactva 2012. Zúčastnilo se ho více než 64 000 dospělých i dětí a nad jejich hlavami proletělo téměř 6 miliónů ptáků.

Foto: Jiří Šafránek

Účastníci Evropského festivalu ptactva v Tovačově.

Článek

V České republice organizuje festival ptactva Česká společnost ornitologická ve spolupráci s dalšími organizacemi. Společně zorganizovaly 42 akcí, kterých se zúčastnilo 946 lidí, a ti pozorovali 66 400 ptáků. Nejvíce jich bylo pozorováno na Žehuňském rybníce - 37 615 jedinců. Zasloužilo se o to především pětatřicetitisícové hejnu špačků, kteří nocují v rákosinách.

Z nejzajímavějších pozorování byl zaznamenán velice pozdní výskyt kukačky v Mutěnicích. U Vavřineckého rybníka (Kutnohorsko) obdivovali vzácného rybáka černého a lindušku rudokrkou. Na Benešovsku u obce Jezero se objevily 3 potáplice malé.

Na střední Moravě se zájemci o pozorování táhnoucích ptáků sešli v Tovačově, kde společně pozorovali 1713 ptáků 48 druhů. Největší počet byl lysek černých a kachen divokých po 400 kusech. Zajímavý byl výskyt 196 labutí velkých a 25 moudivláčků lužních. Ze severských druhů pozorovali ostralky štíhlé a hvízdáky eurasijské.

Reklama

Výběr článků

Načítám