Hlavní obsah

Ekonomové ze Západočeské univerzity školí etiopské stážisty

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Fakultě ekonomické Západočeské univerzity v Plzni pobývá od 19. do 26. října sedm stážistů z Etiopie, kteří zde získávají základní ekonomické poznatky.

Foto: Západočeská univerzita

Jedná se o zaměstnance etiopského ministerstva průmyslu a univerzity v etiopském Adigratu.

Článek

Jejich školení probíhá ve spolupráci s Fakultou tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze.

Jedná se o zaměstnance etiopského ministerstva průmyslu, resp. jeho Food, Beverage and Pharmaceutical Industry Development Institute, a univerzity v etiopském Adigratu.  Úkolem zmíněného institutu je poskytovat odbornou podporu pro soukromý sektor zabývající se potravinářstvím a zemědělstvím v oblasti vzdělávání, modernizace, institucionálního rozvoje, exportu apod.

Etiopská vláda v minulých letech ustanovila několik takových institutů pro různé  sektory a postupně usiluje ve spolupráci s mezinárodními partnery o to, aby dobře fungovaly.

"Úkolem naší fakulty je vyškolit stážisty v jakémsi ekonomickém minimu, které pak zúročí v praxi," uvedl proděkan pro vnější vztahy Jiří Preis.

Stážisté se například dozvědí, jak sestavit podnikatelský plán, jaký je vztah nabídky a poptávky, na která rizika si musí dát při podnikání pozor, jak se rozhodují zákazníci, naučí se základní aspekty analýz podnikatelského prostředí a klíčové aspekty finančního managementu. Budou připravovat i vlastní případové studie a konzultovat je s lektory.

Během exkurzí se seznámí s realitou podnikání v zemědělství a potravinářství v kraji. Navštíví například plzeňský pivovar, minipivovary v okolí města či farmy, kde budou mít příležitost diskutovat s jejich zaměstnanci.

Sedmičlenná delegace z Etiopie zavítá mimo jiné do farmářského obchodu Náš grunt U Lidušky. Plzeňský obchod, který byl vyhodnocen jako nejúspěšnější v rámci celorepublikové sítě společnosti Náš grunt, byl vybrán jako modelový příklad dobré praxe pro budoucí podnikatele v Etiopii.

„Kromě exkurze v obchodě čeká delegaci povídání o úskalích v začátcích podnikání, tipy na to, jak se odlišit od ostatních nabídkou a službami, ukázky marketingu či rady na sestavení byznys plánu. Předpokládám samozřejmě, že ne všechno z mé praxe se dá aplikovat v etiopské ekonomice, ale věřím, že řada nápadů a myšlenek se může uchytit a realizovat i v jiné části světa,” shrnuje návštěvu delegace v obchodě Náš grunt U Lidušky jeho majitelka Iveta Churavá.

Reklama

Výběr článků

Načítám