Hlavní obsah

Ekofarmáři v Praze vysvětlovali, co znamená "bio". A dali i ochutnat

Novinky, Sylva Horáková

Bio styl, tradiční jarní akce, přivedla o víkendu na výstaviště v Praze-Holešovicích množství zájemců o zdravý životní styl i trvale udržitelný rozvoj. Své výrobky zde pod křídly PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců představili farmáři, kteří dokazují, že umí vyrobit kvalitu.

Foto: Sylva Horáková

Edukace spotřebitele na stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Článek

Některé návštěvníky dokonce překvapilo, že předpona bio neznamená, že se jedná o vegetariánské pokrmy. Pozastavovali se zejména nad bio dršťkovou polévkou, kterou mohli ochutnat u stánku PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Ačkoliv se jedná o výrobek oceněný titulem Česká biopotravina 2015 a je vyroben z masa ekologicky chovaných zvířat poražených na certifikovaných ekologických jatkách šetrnějším způsobem, návštěvníkům nebylo zprvu jasné, že bio polévka je z opravdových drštěk a ne z hlívy. A tak Andreji Vizinové a Kláře Kantorkové z PRO-BIO Svazu nezbylo než vysvětlovat a vysvětlovat. Potvrdilo se tak, že edukace spotřebitele ohledně používání předpony bio, kterou dokonce upravují normy, je stále nezbytná.

Kromě dršťkové polévky a dalších výrobků z biofarmy v Sasově u Jihlavy mohli lidé ochutnat i nakládanou zeleninu ze Zahrady Černíkovice, ovčí sýry a výrobky z ovčího mléka od Moniky Menčíkové z Broumovska nebo produkty z kravského mléka vyráběné Blankou Hrbkovou ve Hvozdu u Konice.

Sirupy na všechny neduhy přivezli z ekofarmy z Vlkanče na Kutnohorsku. Sušené kousky ovoce a povidla v certifikované kvalitě byly od manželů Vránových ze Zlínska. Zatímco mošty od vitaminátora, pana Sošky, tekly do kelímků v různých kombinacích, biodynamické víno z Kutné Hory se koštovalo decentně a s výkladem vinaře Stanislava Rudolfského.

Bio styl je součástí Festivalu Evolution, který se konal od pátku 18. března do neděle 20. března na výstavišti v Holešovicích. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám