Hlavní obsah

EgroNet bude ještě výhodnější pro příhraniční cestování rodin s dětmi

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě atraktivnější pro rodiny a malé skupiny bude přeshraniční dopravní systém EgroNet od 13. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád.

Článek

Hustá síť téměř 700 linek provozovaných 58 dopravci umožňuje pohodlně cestovat vlakem, autobusem nebo tramvají v českém, bavorském, saském a durynském příhraničí.

Stačí si koupit celodenní jízdenku platnou pro území o rozloze 15 tisíc kilometrů čtverečních mezi Karlovými Vary, Mariánskými Lázněmi, Bayreuthem, Kulmbachem, Hofem, Greizem, Zwickau a Plavnem. A vyrazit třeba na rodinný výlet spojený s prohlídkou měst či návštěvou proslulých německých vánočních trhů. Cestující mohou kdekoliv na lince vystoupit a pak pokračovat dál. 

Připravený jízdní řád přináší hlavně novinky v podobě zajímavých slev pro rodiny a skupiny až pěti osob. Cena pro jednoho cestujícího se sice zvýší ze 150 na 200 korun, ale každý další cestující ve skupině zaplatí navíc jen 100 korun. Dvojice tedy utratí za jízdenku 300 korun jako dosud, trojice s cenou 400 korun už ale ušetří, pětice vydá 600 korun. Nová jízdenka EgroNetu navíc umožňuje rodině vzít s sebou zdarma až tři děti ve věku od 6 do 14 let. Ti nejmenší do 6 let jezdí automaticky bezplatně.

„Tím pádem se EgroNet stává pro občany ještě výhodnějším způsobem cestování za poznáním, zábavou či nákupy v širokém příhraničí. Jízdenka navíc bude platit bez časového omezení po celých 24 hodin,” řekl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Nyní je to ve všední dny až od 7.30 hodin. Ceny egronetového jízdného se neměnily asi deset let, iniciativa k úpravě přišla z německé strany. Za posledních pět let se také rozšířila oblast, v níž lze jednotnou jízdenku využít. Celý Karlovarský kraj je její součástí.

Ukazuje se, že obliba EgroNetu u cestujících postupně roste. Vloni se v Německu prodalo 29 898 a v České republice 24 035 jízdenek. Na německé straně to představuje růst o 13,5 procenta, na české o 10 procent. Osvědčila se regionální i nadregionální prezentace tohoto unikátního projektu, který funguje od roku 2000 ve spojitosti s tehdejší světovou výstavou Expo v Hannoveru. Letošní velkou novinkou v rozsáhlé příhraniční dopravní síti je obnovení provozu na železnici Aš – Selb.     

Reklama

Výběr článků

Načítám