Hlavní obsah

Eduard Ovčáček vystavuje sedm obrazů v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí 2. května vystavuje v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě svých sedm velkoplošných obrazů Eduard Ovčáček. Patří k významným umělcům nejen v Moravskoslezském kraji, ale i v rámci celé České republiky.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Divadlo Antonína Dvořáka 2.5.2016. Výstava Eduard Ovčáček Sedm obrazů. Autor u svého obrazu Kódy a antikódy.

Článek

Ostravského umělce představil na vernisáži kurátor výstavy Martin Klimeš.

Eduard Ovčáček se narodil 5. března 1933 v Třinci. Vystudoval Vysokou školu výtvarného umění v Bratislavě (1957 - 1962) v ateliéru monumentální malby Petra Matejky. V roce 1992 spoluzaložil Katedru výtvarné tvorby Ostravské univerzity, dnes Fakulty umění OU, kde vedl ateliér volné a užité grafiky. Žije a pracuje v Ostravě.

„Eduard Ovčáček byl od počátku u všeho, co se ve výtvarném světě významného událo. To si, aspoň mám ten pocit, v Ostravě nedostatečně uvědomujeme a pokládáme to za jakousi samozřejmost,” řekl Martin Klimeš.

„Ovčáčkovy počátky patří ke strukturální grafice a informelu. Jeho práce se ale postupně rozvinula v široký, svébytný stylotvorný proud, který v sobě zahrnuje jak tendenci k lettristickým experimentům, akcím, konceptům či k přesnému geometrickému vyjádření, tak úsilí o postižení temnot městského života a spodních proudů psychických procesů. Naprosto podstatným objevem se pro Ovčáčka stala osvobozená role písma a jednotlivých grafémů. Písmo Ovčáček zapojil do struktury obrazu a grafik poprvé v roce 1962 a od roku 1964 je v jeho díle stále přítomno,” uvedl kurátor výstavy.

„Vážím si toho, že Eduard Ovčáček je stále tvůrčí, aktivní a pořád promlouvá. Jeho práce je vzácně soustředěná, ale přitom vzácně otevřená. Nasává do sebe novou dobu, nové techniky, možnosti, proměňuje neustále svůj výraz, přestože na první pohled na jakékoli umělcovo dílo hned řekneme - to je Ovčáček!” dodal Martin Klimeš.

Umělec poté přitomným divákům komentoval vznik jeho vystavených obrazů.  

Výstava v Galerii současné malby v Divadle Antonína Dvořáka potrvá do 29. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám