Hlavní obsah

Dvanáct kamenných měsíců vítá příchozí v zámeckém parku v Lysé nad Labem

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dnešní turistická výprava nás zavede do Lysé nad Labem - přesněji do zdejšího zámeckého parku a historického centra s kostelem svatého Jana Křtitele. Hlavním cílem budou sochy žáků Matyáše Brauna ztělesňující celý tucet měsíců v roce - umístěny jsou právě v zámeckém parku.

Foto: Jana Bečková

Leden

Článek

Cestu jsme zahájili u nádraží a pokračovali kolem Výstaviště, až jsme dorazili na Husovo náměstí, na něž plynule navazuje náměstí Bedřicha Hrozného s dominantou v pravé části - kostelem svatého Jana Křtitele. Je zde upravený park s památným stromem a posezením na pohodlných lavičkách, se sochou uprostřed parku. Na začátku náměstí ještě míjíme památník obětem první světové války.

Poté podél kostela míříme ke vstupu do zámecké zahrady, ale zde byla brána zavřená, protože otevírací doba začíná až v dubnu. Je to dolní část vstupu do areálu parku. Tak jsme se tedy rozhodli obejít celý park kolem vysoké zdi. Kolem školy a nového atleticko-sportovního centra jsme se dostali až na místo výhledu do polabské nížiny.

Pak klesáme pod bývalým augustiniánským klášterem z 18. století u zámku, dnes zde sídlí okresní archiv, až se dostáváme přímo ke vstupní bráně do zámeckého areálu, tedy hornímu vstupu. A jaké překvapení nás tu čeká! Bylo mimořádně otevřeno, jelikož se konal veletrh Zemědělec na Výstavišti.

Nadšeni vstupujeme do parku, nalevo máme archiv a napravo zámek, jenž je také nepřístupný, neboť od roku 1961 slouží jako domov důchodců. Park je veřejnosti otevřen po celou sezónu a to - jak už bylo poznamenáno - od dubna. Zámecký park se dělí na tzv. francouzský libosad a anglický park. Francouzský park je dekorován bohatou sochařskou výzdobou z dílen Matyáše Bernarda Brauna a Ignáce Františka Platzera. Součástí zámeckého areálu je i bývalý Klášter bosých augustiniánů a letní kino.

Zámek, park i klášter jsou dnes chráněny jako kulturní památky České republiky. Parkem vede hlavní cesta, jež je také lemována zmíněnými sochami, což by nebylo až tak zvláštní, kdyby každá z dvanácti soch nepředstavovala jeden měsíc roku.

A tak v horní části se dívá leden do tváře prosinci a na konci červen, červenci. Vše lemováno vysokým živým plotem. Nalevo má své místo letní kino, vpravo přímo za zámeckou zdí vidíme kostel svatého Jana Křtitele.

Po přečtení informačních tabulí, jež se věnují historii parku a zámku, se vracíme nahoru přímo pod zámek. Zde je opět bohatá sochařská výzdoba. Rozsáhlý park má zhruba rozměr 500 metrů na délku a 300 metrů na šířku včetně zámku a kláštera.

Lysá nad Labem (německy Lissa an der Elbe) je město s téměř 9 tisíci obyvateli v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Leží v úrodné nížině při řece Labi, 14 km západně od Nymburka. Historické jádro města bylo v roce 2003 prohlášeno městskou památkovou zónou.

Reklama

Výběr článků

Načítám