Hlavní obsah

Důvěra v odbory roste, jihočeským kovákům přibývají noví členové

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemské odbory mají v současné době nejvyšší důvěru veřejnosti za posledních dvacet let. Podle nejnovějších analýz Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) důvěřuje odborům téměř 50 procent lidí, více než například politickým stranám či církvím.

Foto: Lenka Pokorná
Článek

Pozitivní chápání role odborů v moderní společnosti se odráží také v nárůstu počtu nových členů Odborového svazu KOVO na jihu Čech.

Podle zástupců nejsilnějšího odborového svazu v zemi si lidé pod tíhou svého často slabého postavení na trhu práce více uvědomují, že odbory jsou v současnosti jedinou silou, která dokáže účinně hájit jejich práva u zaměstnavatelů a současně jim nabízí celou řadu nezanedbatelných výhod.

„V loňském roce rozšířilo naše řady více než 700 stovek nových členů, což představovalo meziroční nárůst o více než 14 procent. Letos se KOVO na jihu Čech rozrostlo o další přibližně 200 lidí,“ uvedl vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má nyní více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je především dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek zaměstnanců, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance bez výjimky.

„Významnou roli při rozšiřování naší členské základny nepochybně sehrála možnost anonymního členství, které jsme umožnili před zhruba třemi lety. Pozitivní je, že většina těch, kteří se původně z různých důvodů obávali k členství v KOVO přiznat, se k němu nyní již bez obav veřejně hlásí. Dobrou zprávou pro nás je i zájem ze strany mladých lidí, kteří do strojírenských firem nastupují po absolvování středních škol,“ zdůraznil zmocněnec OS KOVO pro Jihočeský kraj Jan Švec.

Přestože výhody z uzavřených kolektivních smluv, týkajících se především mezd, zaměstnaneckých benefitů či zlepšování pracovních podmínek, využívají všichni zaměstnanci, k odborům se zatím oficiálně hlásí pouze každý čtvrtý.

„Mezi lidmi stále přežívají různé mýty o roli odborů pocházející ještě z doby před listopadem 1989. Dalším problémem je často prostý strach z represí ze strany zaměstnavatele. Odbory ale umí i v těchto případech zaměstnance účinně a efektivně ochránit,“ poznamenal Švec.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.

Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR, Kern-Liebers CR, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další. 

Reklama

Výběr článků

Načítám