Hlavní obsah

Druhou premiéru úspěšné operní inscenace Macbeth uvádí Státní opera v Banské Bystrici

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Otevíracím představení sezóny 2013/2014 ve Státní opeře v Banské Bystrici se v sobotu 14. září stane druhá premiéra Verdiho opery Macbeth, která se podle slovenského portálu Opera Slovakia stala třetí Nejlepší inscenací minulé sezóny. Režisérem je hostující Peter Gábor.

Foto: archiv SO Banská Bystrica

Katarína Vovková a Zoltán Vongrey jako hlavní představitelé Verdiho opery Macbeth.

Článek

V prestižní anketě, kterou pro Opera Slovakia sestavili slovenští operní kritici, zabodovalo i hvězdné obsazení první premiéry Macbetha - zatímco Louise Hudson, představitelka Lady Macbeth, se umístila na druhém místě v kategorii Nejlepší ženský sólistický výkon, další krásné druhé místo v mužské kategorii patří pěvci Štefanu Kocánovi (Banco). Režisérem Petrem Gáborem režírovaný Macbeth uspěl rovněž v kategorii Nejlepší hudební nastudovaní, ve které získal druhé místo dirigent Marián Vach.

Macbeth je v pořadí desátou Verdiho operou, v níž se poprvé ujal zhudebnit libreto podle Shakespearovy předlohy (premiéra se odehrála v roce 1847). Hudební skladatel Giuseppe Verdi vytvořil ve svém Macbethovi obraz zničujícího a ničitelského páru: Macbeth a Lady Macbeth jsou dvě ubohé, odlidštěné bytosti, jejichž vztah osciluje mezi karikaturou manželství a nelítostným bojem o moc. Oba jsou však i krutými spiklenci chorobně toužícími po moci, posedlými spalující potřebou zaplnit čímkoliv pocit své prázdnoty a zbytečnosti.

Na operní inscenaci se vedle zkušeného režiséra Petra Gábora podílejí dirigent Marián Vach, scénograf Jaroslav Valek, kostýmní výtvarnice Katarína Holková, choreograf Jaroslav Moravčík a sbormistryně Iveta Popovičová. Spoluúčinkuje Orchestr, sbor a balet Státní opery Banská Bystrica.

A jaké je pěvecko-herecké obsazení druhé premiéry? Postavu Macbetha ztvární Zoltán Vongrey, v roli Lady Macbeth se představí Katarína Vovková j. h., roli Banca zpívá Ivan Zvarík, do postavy Macduffa se převtělí Michal Hýrošš, zatímco postavu Malcolma zpívá Peter Schneider. V inscenaci účinkují také Dominika Stráňavská j. h. (Dama di Lady),  Marián Hadraba (Medico), Slavomír Macák (Domestico), Dušan Kubíny (Sicario), Daniel Kováčik (Araldo) a další.

Dramatická opera o čtyřech dějstvích, jejíž děj se odehrává v 11. století ve Skotsku, je uváděna v italském jazyce s použitím slovenských titulků. Začátek druhé premiéry v sobotu 14. září je v 18.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám