Hlavní obsah

Dramatický boj ukončil domácí curlingové mistrovství. Tituly obhájili loňští vítězové

Novinky, Pavel Winkelbauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předposlední dubnový víkend přinesl vyvrcholení domácího curlingového šampionátu. Finálové boje letos v mužské i ženské kategorii přinesly strhující bitvu. Rozuzlení přišlo až ve třetích zápasech. V nich prvenství obhájili loňští vítězové - curleři Brna a hráčky Dionu SJ.

Foto: Pavel Winkelbauer

Finále MČR v curlingu - curleři Sem Tam Brno bojují ve finále s proti Kolibrisu 1.

Článek

Finále hrané na dvě vítězství obstaralo tečku za MČR v curlingu mužů a žen. Na domácí titul, zaručující právo reprezentovat Českou republiku na mezinárodních soutěžích, si brousily zuby oba úřadující mistrovské celky – muži Sem Tam Brno a ženy Dionu SJ.

Vyzývatelem Brňanů byl tým Kolibris 1 se zkušeným kapitánem Davidem Šikem. Hráčkám Dionu stálo v cestě za obhajobou družstvo Savona M se skipkou Martinou Strnadovou.

Kolibříci bojovali jak lvi

V úvodu prvního mužského zápasu naordinovali skipové svým týmům divácky neatraktivní defenzivní hru. Klíčové okamžiky přišly v polovině utkání – nejdřív kapitán Brna minul kámen Kolibrisu, čímž soupeři daroval bod. Když posléze nezvládl dohoz na dva body, získal v zápase mírnou výhodu tým Kolibrisu. Ten ji zúročil vítězstvím v extraendu.

Druhý zápas tak byl pro obhájce titulu bitvou o přežití. Brno si v úvodu vytvořilo náskok. Srdnatě hrající Kolibris však po přestávce vyrovnal. I závěrečný end rozehráli lépe hráči Kolibrisu. Brněnský kapitán Jiří Snítil však posledním kamenem vyrazil dva soupeřovy kameny a strhl vítězství na svou stranu.

Rozhodující střetnutí zahájil urputný tlak Kolibrisu. Ve třetím endu už Brňanům takříkajíc teklo do bot. Martin Snítil, odhazující třetí kameny Brna, však zázračně protlačil svůj kámen skulinou mezi kameny soupeře. Brněnský skip pak nastalou příležitost proměnil v zisk tří bodů.

Těsný náskok Brňané zvýšili v osmém endu. „Tenhle end byl pro celý zápas klíčový. Závěrečný dohoz na dva body vlastně rozhodl zápas,“ zhodnotil nejdůležitější moment utkání brněnský skip Jiří Snítil, jenž také vyzdvihl výtečný výkon soupeře.

Konečné vítězství 7:6 zajistolo curlerům Brna sedmý domácí titul v řadě.

Favoritky měly na mále

Za favoritky ženského finále platily hráčky Dionu SJ. V jejich prospěch hovořily zkušenosti z velkých turnajů i fakt, že své soupeřky zatím přehrály ve všech jedenácti vzájemných zápasech.

První zápas rozehrály ženy útočně. Savona M sázela na taktiku s mnoha kameny v cílových kruzích a klání bylo vyrovnané až do pátého endu – v něm kapitánka Dionu Linda Klímová udělala chybu při vlastní výhodě a dovolila soupeřkám ukořistění tří bodů.

Po přestávce obhájkyně titulu otočil skóre a vybudovali si mírný náskok. Savona však srovnala, takže rozuzlení musel přinést extraend. V něm Dion využil výhodu posledního kamene a připsal si první vítězství.

Do druhého duelu hráčky Dionu vstupovaly s tím, že rivalkám nesmí dovolit ofenzivní hru. Skipka Savony Martina Strnadová však na jejich taktiku nepřistoupila. Její tým rychle získal herní převahu, která trvala po celý zápas. Konečným vítězstvím 9:6 si loňské vicemistryně vynutily třetí utkání.

V něm už obhájkyně titulu nemohly nic riskovat. Opatrně vyčkávaly na příležitost ke skórování. Dočkaly se ve třetím a čtvrtém endu, avšak hráčky Savony tříbodové manko smazaly. Zápas musel opět rozhodnout extraend. Tým Dionu v něm uhájil těsnou výhru 8:7 a mohl slavit druhý titul v řadě.

Související témata:

Výběr článků

Načítám