Hlavní obsah

Do brněnských ulic míří nové české trolejbusy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravská metropole Brno omlazuje svůj vozový park. Kromě autobusů na plyn pořídí i třicet nových trolejbusů.Ty Brnu dodá společnost Škoda Electric. Masivní obnova vozů Dopravního podniku města Brna (DPMB) začala už letos v květnu, kdy do města dorazila první várka nových kloubových autobusů Solaris Urbino 18.

Foto: Škoda Transportation

Škoda Electric dodá flotilu nových trolejbusů do moravské metropole Brna.

Článek

Při omlazování se v Brně nezapomnělo ani na flotilu trolejbusů. Plzeňská společnost uzavřela s tamním dopravním podnikem smlouvu na dodávku třiceti kloubových nízkopodlažních vozidel typu Škoda 31 Tr v celkové hodnotě zhruba 395 miliónů korun. Dodávka se uskuteční v první polovině příštího roku.

Trolejbus 31 Tr je plně nízkopodlažní a komfortní, což mimo jiné zajišťuje širší ulička mezi sedadly, výkonný systém vytápění a přehledný informační systém. Snazší nástup a výstup pasažérů je usnadněn pomocí tzv. kneelingu, kdy se trolejbus nakloní až k hraně chodníku.

"Nové velkokapacitní vozy ze Škoda Electric pomohou omladit vozový park moravské metropole. Do Brna jsme naposledy dodávali trolejbusy v letech 2007 až 2009, tehdy se jednalo také o nízkopodlažní kloubové trolejbusy. Odlišný byl ovšem typ vozidel, jednalo se o vozy Škoda 25 Tr," uvedl Karel Majer, ředitel divize Trolejbusy Škoda Electric.

Brněnský dopravní podnik je s vozovým parkem více než 140 vozidel největším provozovatelem trolejbusů v České republice. Všechna pocházejí ze Škodovky. Škodovácké trolejbusy ale jezdí i v dalších třinácti městech České republiky včetně Ostravy, Plzně nebo Hradce Králové.

České moderní trolejbusy míří také do zahraničí, ať už je to lotyšská Riga, kam letos zamíří 25 vozů, nebo slovenská Bratislava, která si nedávno objednala dalších 40 vozidel a celkem tak bude v hlavním městě Slovenska jezdit 120 nových vozů.

V posledním roce navíc Škoda Electric uzavřela kontrakt na kompletní montáž a dodávku elektrovýzbrojí pro 49 trolejbusů do italského města Bologna a na šest moderních dvanáctimetrových nízkopodlažních vozidel pro španělské turistické letovisko Castellon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám