Hlavní obsah

Divadlo pod Petřínem uvede další reprízu hry Benghta Ahlforse Popel a pálenka

Novinky, Pavel Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský ochotnický soubor Divadlo pod Petřínem, který již třetím rokem funguje při TJ Sokol Kampa, uvede 23. května v Divadle Karla Hackera další reprízu divadelní hry Benghta Ahlforse Popel a pálenka.

Foto: Pavel Urban
Článek

Popel a pálenka, někdy uváděná také jako Paní plukovníková, je černá komedie současného finského autora Benhgta Ahlforse a odehrává se v dnešních Helsinkách v jedné trochu pomatené, i když docela typické rodině.

Svérázná vdova se rozhodne, že si urnu s popelem svého zesnulého manžela odnese ze hřbitova domů, což vnukne jejím potomkům nápad, jak se zmocnit ne zrovna malého dědictví. Pokusí se svou matku zbavit svéprávnosti, k čemuž má dopomoci odborný posudek psychiatra - přítele jednoho z dětí. Současně s psychiatrem se ovšem do bytu dostaví také dávný matčin milenec...

Premiéru hry měli možnost vidět diváci v polovině prosince 2015 ve Vršovickém divadle MANA. Ve zcela zaplněném hledišti diváci svým nekonečným závěrečným potleskem potvrdili, že se tato hra opravdu povedla. A to navzdory skutečnosti, že hlavní postavu Věru Malmgrenovou ztvárnila Jarka Knížková jako svůj herecký debut. Stejného úspěchu se dočkala hra také při své repríze v únoru, kdy se již nedalo tolik spoléhat na shovívavější premiérové publikum.

Divadlo pod Petřínem zahájilo svojí činnost v prosinci 2013. Od té doby uvádí dvě premiéry za rok, což je na ochotnický soubor úctyhodné tempo.

Režisérem a jedním ze zakladatelů souboru je dlouholetý člen Sokola a divadelník Bohumil Gondík, který se proslavil zejména realizací sokolské Prodané nevěsty, nastudované k XV. Všesokolskému sletu v roce 2012. Ta se od své premiéry v roce 2010 dočkala 50 repríz a vidělo jí přes 10 000 diváků. Některé sbory a tance, a samozřejmě celý herecký ansámbl, se objevil také na prknech Národního divadla a to 5. března 2016 jako součást programu Matiné k 192. výročí narození Bedřicha Smetany.

V minulých letech mohli diváci vidět v podání souboru také komedii Nebyla to Pátá, byla to Devátá, tragikomedii Obraz, historické drama Jan Hus a nebo divadelní úpravu rozhlasových her K. M. Walló pod názvem Poctiví společníci. Soubor se pravidelně účastní ochotnických divadelních přehlídek a festivalů, kde jsou jeho výkony obvykle velmi dobře hodnoceny z řad poroty i diváků.

Reklama

Výběr článků

Načítám