Hlavní obsah

Divadlo Parnas uvede ve Vyškově úspěšnou komedii Pan Kaplan má stále třídu rád

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komické příhody pedagogů a žáků newyorské večerní přípravné školy pro dospělé. O tom je inscenace Pan Kaplan má stále třídu rád, kterou uvede 27. dubna v Besedním domě ve Vyškově v lokální premiéře brněnské Divadlo Parnas.

Foto: archiv Divadlo Parnas Brno

Protagonisté úspěšné komedie Pan Kaplan má stále třídu rád.

Článek

Známou knihu Lea Rostena přeložil Antonín Přidal, zatímco autorem divadelní dramatizace je Jiří S. Richter, který spolu s režisérem Alešem Kučerou rozehrává komické střety a příhody pedagogů a žáků newyorské večerní přípravné školy pro dospělé.

Studenty jsou přistěhovalci z nejrůznějších koutů světa a mezi nimi obzvláště vyniká samorostlý a neobyčejně horlivý pan Kaplan, který se záludnými houštinami vyučovaného jazyka prodírá s nezdolnou energií a osobitou logikou. Představení Divadla Parnas - stejně jako kniha - neuvěřitelným způsobem proniká do všech možných i nemožných tajů českého jazyka.

„Děj se sice odehrává v New Yorku, kde se přistěhovalci učí anglickému jazyku, avšak díky geniálnímu překladu Antonína Přidala máme pocit, že právě čeština je jazykem studentů. Každý, kdo se někdy pokusil proniknout do tajů nového jazyka, se snad okamžitě ztotožní právě s Hymanem Kaplanem, jehož logika dovede postupně všechny profesory k šílenství,” říká režisér Aleš Kučera.

Náročnou titulní roli v tomto dnes už úspěšném představení vytvořil Jiří Bartoň, ale vedle něj se objevují další herci, známí i z filmu nebo televize jako Dana Pešková, Jiří Postránecký, Monika Světnicová, Irena Žáčková, Jaromír Barin Tichý, Jiří Fretti Pfeifer, Monika Havlíčková, Josef Vašek, Denisa Sobolová, Iveta Baráková a Kristýna Kučerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám