Hlavní obsah

Divadlo loutek Ostrava zve na premiéru inscenace Stříhali dohola Josefa Kainara

Novinky, Josef Zajíc

V pátek 24. listopadu v 17 hodin uvede Divadlo loutek Ostrava premiéru inscenace Stříhali dohola Josefa Kainara. Hru napsal a režíroval umělecký šéf Divadla loutek Ostrava Václav Klemens.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.11.2017 Divadlo loutek Ostrava. Premiére inscenace Stříhali dohola Josefa Kainara. Karel Růžička s loutkou neznámého muže.

Článek

Podle autora a režiséra divadelní hry Václava Klemense je inscenace určena spíše pro druhou polovinu druhého stupně základních škol, pro střední školy a dospělé diváky.

O tématu napsat něco ze života a díla básníka, dramatika, novináře, překladatele, hudebníka, výtvarníka a ilustrátora Josefa Kainara uvažoval již delší dobu. Kromě životních peripetií, které si Josef Kainar prožil také v regionu současného Moravskoslezského kraje - narodil se 29. července 1917 v Přerově, žil a působil také v Ostravě - ho zaujaly Kainarovy texty písní, které napsal i zhudebnil. 

Tak vznikla zcela nová autorská hra Stříhali dohola Josefa Kainara. Inscenace se hraje na scéně Davida Baziky. Loutky a kostýmy vytvořil Tomáš Kypta. Aranžmá a hudební nastudovaní pro inscenaci připravil Vlastimil Ondruška. 

Děj je zasazen do první poloviny 20. století, do tehdy známé ostravské kavárny Savoy. Starý muž, neznámý host, oddaluje placení tím, že začíná vykládat příběh Josefa Kainara. Návštěvníci inscenace se tak dozví vše potřebné o životě básníka, ale také ulyší jedenáct písní výhradně podle textů Josefa Kainara v podání členů souboru DLO.

V inscenaci uvidíme a uslyšíme v roli vrchního zvaného Hamlet Karla Růžičku s loutkou neznámého hosta. V další rolích diváci uvidí: pianista Tomáš Rossi, servírka Vladimíra Krakovková. Orchest bývalé kavárny Savoy - Jana Zajacová, Edita Bandyová, Ivo Marták, Tomáš Rossi, Aleš Petrič a Ondřej Beseda.

K inscenaci je vydán program, ve kterém se diváci seznámí s názvy a autory hudby a textů jedenácti písní a přečtou si stručný životopis Josefa Kainara (narodil se 29. července 1917 v Přerově, zemřel 16. listopadu 1971 v Dobříši).

Premiéra je na programu 24. listopadu od 17 hodin na hlavní scéně Divadla loutek Ostrava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám