Hlavní obsah

Děti tvořily kamínkové mozaiky v Rotundě Květné zahrady v Kroměříži

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 14. září vytvářely děti v Rotundě Květné zahrady v Kroměříži kamínkové mozaiky na motivy výzdoby této jedinečné památky UNESCO. Akce se uskutečnila v rámci Dnů evropského dědictví. Uspořádal ji Národní památkový ústav Kroměříž ve spolupráci s Mateřským centrem Klubíčko Kroměříž.

Foto: Dagmar Šnajdarová
Článek

Zejména chlapci ocenili možnost namíchat si maltu a nanést ji zednickou lžící do připravených rámů. Do ní pak vtlačovali kamínky různých barev a tvarů.

Některé děti daly přednost čistší metodě nalepování kamínků lepidlem. Všem se podařilo vytvořit krásná díla, která souzněla s výzdobou kamínkových mozaik v Rotundě. Účastníci programu mohli zakusit pracnost této výzdoby a udělat krůček k tomu, aby se v budoucnu snažili uchovávat kulturní dědictví. Vždyť člověk nebude chránit to, co je cenné, ale to, k čemu si vytvořil vztah.

Mezi účastníky programu byla také Iida Tenolahtiová z Finska, která pracuje jako dobrovolnice v Mateřském centru Klubíčko. Iida se stala prvním Finem v historii, který v závěru programu uvedl do pohybu Foucaultovo kyvadlo nacházející se uprostřed Rotundy. Celý program zkrátka dosáhl světové úrovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám