Hlavní obsah

Děti se nemění, říká ilustrátorka Vlasta Švejdová. V současnosti vystavuje na zámku v Holešově

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její laskavé obrázky zná snad každý Čech, i když si to možná vůbec neuvědomuje. Ilustrátorka Vlasta Švejdová (1946) doprovodila svými kresbami desítky knih pro nejmenší čtenáře, od českých pohádek a říkadel přes slabikář, čítanky a učebnice, až po procvičovací sešity s tvrdým a měkkým i/y.

Foto: archiv Vlasty Švejdové

Vlasta Švejdová

Článek

V současnosti jsou její originály k vidění také na holešovském zámku, kde vystavuje ve společnosti dalších deseti největších českých ilustrátorů knih pro děti a mládež. Když se před několika dny na zámku objevila, aby si výstavu prohlédla, působila v klobouku s květy stejně něžně a romanticky, jako její knižní hrdinové.

Jak se na výstavě cítíte po boku kolegy Jiřího Trnky, Adolfa Borna, Oty Janečky a dalších?

Je to zvláštní pocit, poprvé jsem se s panem Trnkou setkala v předškolním věku ve filmovém týdeníku v kině. Byl to závěr z jeho ateliéru a já jsem byla naprosto okouzlená tím, kolik má doma pastelek! Pana Borna jsem znala osobně, spolu s panem Janečkem bydlí u mne v knihovně a v mém srdci. Tedy i s panem Trnkou.

V Holešově vystavujete ve společnosti i mladší generace ilustrátorů. Jejich práce jsou již na první pohled jiné, bouřlivější a odvážnější než práce nejstarších autorů. Mění se podle vás česká ilustrace pro děti a mládež?

Nemění. Bouřlivost se časem zklidní a odvaha doufám zůstane. Pro ilustrátory je nutností.

A mění se děti a jejich vztah ke knihám?

Děti se také nemění a knihy stále milují. Pokud mají laskavé rodiče, kteří jim je koupí.

Česká ilustrace je fenomén, který překračuje hranice republiky. Jak vidíte její budoucnost?

Velmi nadějně. Máme mnoho skvělých ilustrátorů a také uměleckých škol, ale především máme tu naši českou trpělivost a nesmírnou pracovitost. Takže budoucnost vidím velmi dobře.

Mají dnešní ilustrátoři příležitost prosadit se?

To opravdu nevím a těžko to mohu posoudit, protože záleží na mnoha faktorech. Vzpomínám si na sebe, jak jsem před mnoha lety obcházela nakladatelství se slohovou prací. Ale tenkrát směla některá nakladatelství vydat jen jednu dětskou knihu ročně.

Vaše práce je spojená s křehkostí a něžností, kterou dokážete s láskou přenést na papír. Která z vašich postaviček či hrdinů konkrétní dětské knížky vám nejvíce přilnula k srdci?

V osmdesátých letech to byla Skořepinka a Budulínek, ale nyní je to víla Mimi z připravované Velké knihy pohádek o malé víle.

Kdo je Vlasta Švejdová:

* Patří mezi největší žijící české ilustrátory, narodila se 22. července 1946 a studovala SUPŠ v Brně, ateliér prof. Karla Langra.

* Na počátku kariéry se věnovala novinové ilustraci a psaní krátkých pohádek pro Rovnost; díky vrozenému smyslu pro humor se stala kmenovou autorkou časopisu Dikobraz.

* V 80. letech spolupracovala s FS Barrandov a gottwaldovskými ateliéry a vytvořila několik kreslených filmů; v roce 1999 se spolu s režisérem F. Filipem jako výtvarnice podílela na pohádce O bojácném Floriánovi.

* Napsala a nakreslila knížky pro děti Kaštánek a Na hradě už nestraší, kromě toho ilustrovala sto knih převážně pro děti, CD nosiče a učebnice; v současnosti se věnuje převážně olejomalbě a perokresbě spíše pro dospělé.

* Jako čtyřnásobná matka, babička a již i prababička je nositelnou ceny Pohádkový zvoneček.

Ilustrace Vlasty Švejdové spolu s dalšími autory budou na holešovském zámku k vidění do 2. října. 

Související témata:

Výběr článků

Načítám