Hlavní obsah

Děti se na táboře utkají i s drakem

Novinky, Pavel Ratkovský

Jak dětem zajistit, aby mohly strávit prázdniny zábavně a smysluplně zároveň? Aby při tom zažily dobrodružství, posunuly si své hranice a strávily čas v prostředí krásné přírody? Řešení je prosté - letní tábory. Co třeba jeden na motivy knížky Hobit od J. R. R. Tolkiena?

Foto: Pavel Ratkovský

Tee-pee na tábořišti Údolí Mohykánů.

Článek

Na Třebíčsku je nabídka letních táborů poměrně velká, ale mezi nejtradičnější a nejověřenější pořadatele bezpochyby patří Dům dětí a mládeže Třebíč. Jeden z táborů domu dětí se letos uskuteční na motivy knížky J. R. R. Tolkiena Hobit. Bude určen dětem od 9 do 15 let a proběhne od 15. do 28. července nedaleko Nové Říše.

„Na našem táboře se děti stanou hobity a budou se moci přidat k výpravě k Osamělé hoře, vyhnat odtud zlého draka Šmaka, pomoci tak tamnímu kraji a umožnit trpaslíkům získat zpátky jejich království,“ popsal příběh tábora jeho hlavní vedoucí Filip Rosenkranc. Tábor bude probíhat nedaleko Nové Říše, na malebném místě zvaném Údolí Mohykánů, které je obklopeno lesy a protéká jím potok.

Cena je pro 14denní tábor jedna z nejnižších v republice – 3150 Kč. „Pracujeme dobrovolně, ale o to s větším nadšením,“ vypráví hlavní vedoucí. „Dětem chceme nabídnout možnost zažít nezažité a zábavnou formou se dozvědět něco o ostatních, o sobě i o přírodě. To vše v kamarádském a bezpečném prostředí zajištěném vedoucími s dlouholetou zkušeností a kvalifikovaným zdravotníkem,“ dodal.

Hobiti se zabydlí ve stanech s podsadou, v tábořišti je velký srub s jídelnou a vybavenou kuchyní, dále dřevěná umyvárna s možností sprchy a suché záchody. Děti se budou moci koupat v potoce přímo v tábořišti nebo v rybníku v obci Červený Hrádek. „Při nepříznivém počasí máme k dispozici kromě srubu dva indiánské stany tee-pee a dva prostorné hangáry,“ upřesňuje vybavení tábořiště Rosenkranc. Na tábor ještě zbývá pár volných míst a případní zájemci se mohou hlásit na webu www.ddmtrebic.cz.

Tento druh táborů je specifický svým silným příběhem, kdy se děti stanou jeho skutečnou součástí. V Hobitovi se budou setkávat s mnoha postavami a překážkami a svým jednáním budou určovat, jak s nimi budou ostatní jednat a jak se bude celý příběh vyvíjet. Malí hobiti se potkají se smrdutými skřety, moudrými elfy i podnikavými lidmi a v průběhu tábora se z nich stanou odvážní bojovníci, kteří si získají respekt trpaslíků i mocného čaroděje Gandalfa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám