Hlavní obsah

Den pěstounství se v Dolních Vítkovicích uskutečnil pod záštitou Moravskoslezského kraje

Novinky, Josef Zajíc

V sobotu 13. října se konal pod záštitou Moravskoslezského kraje a náměstka hejtmana Jiřího Navrátila II. ročník děkovné akce Den pěstounství. Moravskoslezský kraj tak poděkoval všem pěstounům, kteří se starají o děti v pěstounské péči a nahrazují jim rodinu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 13.10.2018 Den pěstounství. Ostrava, Dolní Vítkovice, multifunkční aula Gong. Pěstounská rodina,která obdržela ocenění. Předával Jiří Navrátil.

Článek

Akce Den pěstounství se konala v Dolních Vítkovicích v multifunkční aule Gong a jeho okolí.

Oslava začala v 10 hodin dopoledne. Ve 13 hodin pak náměstek hejtmana Jiří Navrátil, který má v gesci sociální záležitosti, poděkoval všem, kteří tuto práci vykonávají, a tři z nich, v každé pěstounské kategorii, byli vyhodnoceni cenami.

„Jsem velmi potěšen, že se II. ročník Dne pěstounství tak podařil. Nejen proto, že je hezky, ale že se dostavila veřejnost se svými dětmi, aby si vyslechli, co to pěstounství je, co ta náročná práce obnáší. Poděkovali jsme všem, kteří tuto práci vykonávají,” řekl Jiří Navrátil.

V Moravskoslezském kraji je evidováno 2 500 pěstounů a není jich dost. Při výběru ocenění komise nemohla brát v úvahu, kdo je nejlepší, protože nejlepší jsou vlastně všichni, kteří tuto práci dělají. Bylo tedy rozhodnuto, že výběr na ocenění bude na základě nominací. 

„Vybrali jsme v každé skupině jednu rodinu. Jsou pěstouni, kteří mají děti v přechodné péči, pěstouni handicapovaných dětí a pěstouni, kteří ve svých rodinách mají více dětí. Ti, kteří ty rodiny nominovali, jsou bývalí svěřenci, kteří již z rodin odešli. Vzpomněli si a své náhradní rodiče nominovali. Víte, v Ostravě a v Moravskoslezském kraji máme mnoho ústavů, ve kterých dětem můžeme dát výchovu, ale nemůžeme jim dát srdce,” řekl po vyhodnocení Jiří Navrátil.

Mezi vyhodnocenými byli i manželé, kteří mají děti v přechodné pěstounské péči.

„My jsme pěstouni na přechodnou dobu, to znamená, že máme dítě jeden rok a pak se střídají. Prozatím jsme měli čtyři děti, šestnáctiletou handicapovanou dívenku, jedenáctiletou, dvouletou a teď máme devítiíletého chlapce. V podstatě my jsme na tu krizovou situaci, když je rodině odebrané dítě. Toto dítě přejímáme my a do roka musí sociální oblast vyřešit, co se bude dít dál. Měli jsme to štěstí, tedy hlavně ty děti, že žádné nešlo do domova. Buď se vrátili do biologické rodiny, nebo starost přebírali prarodiče. Krátkodobě pěstounství je náročné zvláště pak pro děti starší. Stačí ale dva tři měsíce, když to dítě pochopí, že to s ním myslíme dobře, a všechno se srovná,” přiblížili svoji práci ocenění manželé Alena a Vlastimil Poláškovi.

Pro pěstounské rodiče a jejich děti a také pro veřejnost byl připraven doprovodný kulturně sportovní a poznávací program. Přítomným zazpíval Tomáš Savka.

Organizace, které se o tuto tematiku zajímají, připravily pro děti různě zaměřené workshopy a sportovní soutěže. Pro pěstounské rodiny byl vstup do Velkého nebo Malého světa techniky zdarma. Před Gongem byla zorganizována ukázka a workshop v Parkouru.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám