Hlavní obsah

Cyklostezka pod vrchem Landek se znovu otevře pro veřejnost

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od soboty 30. srpna bude pro veřejnost znovu otevřena cyklostezka mezi smyčkou trolejbusů v Koblově a Hornickým muzeem Landek parku. Po zdlouhavém vyjednávání s majiteli pozemků a dohodě s Agenturou pro ochranu přírody a krajiny byly vykáceny nebezpečné stromy.

Foto: Josef Zajíc

Cyklostezka Koblov - Landek park: Koblov,navazující na ulici Výklopnou. Stav 29.8.2014

Článek

Úsek cyklostezky vedoucí od smyčky trolejbusů č. 105 a autobusů č. 52 pokračující po Výklopné ulici byl uzavřen pro veřejnost a cyklisty od 2. srpna 2013.  V té době ji částečně zasypala hlína a padající kameny. Úsek v délce téměř 2 km byl nebezpečný.

Cyklostezku, která přišla na 7,2 miliónu korun, v roce 2012 vystavěla firma OHL. Celkem 85 procent nákladů na její vybudování pokryla dotace z EU.

Město Ostrava provedlo opatření, které vnímá jako maximálně bezpečné pro uživatele cyklostezky. Zajistilo ji mimo jiné proti skalnímu řícení a nechalo vykácet nebezpečné stromy. Ve středu 27. srpna byla zahájena přejímka provedeného opatření - opravy cyklostezky. Cena provedeného opatření dosáhla celkem 4,2 miliónu korun - geologické posudky přišly na 130 000 Kč, kácení stromů na 350 000 Kč a osázení betonových svodidel a značení na 3,7 miliónu korun.

„Doba realizace opatření byla značně ovlivněna majetkovým vypořádáním a složitostí správního procesu, který musel předcházet vydání povolení ke kácení nebezpečných stromů,” sdělila Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

„Oblast Landeku je národní přírodní památkou a z tohoto důvodu bylo nutné problém řešit s maximálním citem, tak aby bylo akceptovatelné z pohledu Agentury pro ochranu přírody a krajiny a zároveň umožnilo co nejdříve možné otevření cyklostezky,” dodala Vojkovská.

Od počátku úseku cyklostezky z pohledu jízdy z Koblova jsou naučné panely, které upozorňují na krásy přírody a krajiny.

Ze stezky lze i pozorovat soutok řek Odry a Ostravice. Směrem k Landek parku je dobré se zastavit v místě, kde jsou viditelné výchozy černého uhlí. Na naučných tabulích je vše odborně vysvětleno a jsou zde i lavičky k odpočinku. 

Po 1595 metrech vstupuje cyklostezka do areálu Landek parku a Hornického muzea, kde se tyčí šachtení věž bývalého dolu Anselm, který je nejstarším štolovým dolem na Ostravsku.

Jízda po cyklostezce je samozřejmě možná i opačným směrem, kde se cyklista na mostě v Koblově může napojit na téměř novou cyklostezku vedoucí po pravém břehu Ostravice směrem ke Komenského sadům a dále. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám