Hlavní obsah

Cyklisté z Frýdku-Místku si mohou od srpna nechat označit svá kola syntetickou DNA

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Frýdek-Místek se zapojilo do projektu ministerstva vnitra Forenzní značení jízdních kol syntetickou DNA. Jeho cílem je odradit zloděje od krádeží jízdních kol, a to pomocí označení kola speciálními mikrotečkami obsahujícími vlastní kód, podle kterého lze dohledat vlastníka odcizeného kola.

Foto: Jana Matějíková

značení kol

Článek

Mikrotečky o velikosti jednoho milimetru v sobě nesou jedinečný kód a jsou obsaženy v roztoku lepidla a UV složky. Po nanesení na kolo jsou mikrotečky viditelné pouze pod UV lampou a kód z nich lze přečíst speciální přenosnou mikročtečkou. Pouhým okem je označení neviditelné.  

„Podstatou celého projektu je, že takto označená jízdní kola jsou zaregistrována nejen v databázi magistrátu, ale i v mezinárodní databázi výrobce forenzního značení. To znamená, že v případě nalezení jízdního kola označeného syntetickou DNA se zjistí, že sada s určitým kódem je registrována na město Frýdek-Místek a městská policie na základě podrobnější databáze dohledá majitele kola. Věříme, že tento projekt bude eliminovat jednu z oblastí trestné činnosti, pomůže odradit zloděje od krádeží kol, případně usnadní pátrání po již odcizeném kole,“ řekl primátor Michal Pobucký.  

Kdo bude značení provádět? Strážníci městské police.  

Kde? V Kontaktním centru prevence, které se nachází v křížovém podchodu poblíž místeckého náměstí Svobody.  

Kdy? Od srpna, vždy v pondělí a středu od 8:30 do 12 a od 13 do 17 hodin a v pátek pak od 8:30 do 12 hodin.  

Co mít s sebou? Občanský průkaz, popř. doklad o nabytí kola. V případě, že tento doklad již občan nemá, podepíše na místě čestné prohlášení o nabytí kola do svého vlastnictví.  

Kolik značení stojí? Značení jízdních kol, elektrokol a koloběžek je ZDARMA.  

Projekt je z devadesáti procent financován Ministerstvem vnitra České republiky.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám