Hlavní obsah

Čtyřkolky všech kubatur vyzkoušely premiérově dráhu v Dobřanech

Novinky, Lenka Žáčková

V pátek 7. července se na dobřanské Offroad dráze proháněly čtyřkolky všech kubatur a kategorií. První ročník ukazuje, že si i tento netradiční Cross Ower seriál našel své pevné místo mezi čtyřkolkáři. Na startu se v pátek večer sešlo celkem 32 závodníků.

Foto: Archiv Marián Chytka Dakar Workshop

Ollie Roučková se svým strojem

Článek

Dobřanský areál, kde se jezdí dlouhá léta nejdelší závody aut - Offroad maraton 24 hodin nachystal pro závodníky tři velmi náročné a absolutně rozlišné měřené úseky. První noční etapa se odjela v pátek. Jezdci startovali s úderem desáté. 

Druhý den přišly na řadu tři velmi náročné RZ, které s sebou přinesly velké zvraty, a to zejména v kategorii Sportovních čtyřkolek, kde se na startu poskládalo osm jezdců a mezi nimi dvě ženy, premiérově se na trasu vydala Kiki Vaňková na LTR 450 a Ollie Roučková na Yamaze Raptor 700.

A jak se za závody ohlíží úspěšnější Ollie Roučková, nejlepší česká závodnice na čtyřkolkách, sbírající ocenění na prestižních světových závodech?

„Jedná se o absolutně jiný koncept, který se doposud v ČR nejezdil, tedy s ohledem na kategorii čtyřkolek. Dobřany pro mne byly velkou školou a druhé místo jsem doslova vydřela. Noční etapa se mi nepovedla. Na příští závody budeme muset pořídit světelnou rampu, abych taky trochu viděla a nechytala Yamahu po trati jako netopýr. Nejnáročnější byla rychlostní zkouška číslo 1, která se měnila pod koly čtyřkolek k nepoznání. Hlavně bahnitý úsek, kde jsme se sportkama měli co dělat. Nejzábavnější byla poslední trialová sekce, kde jsem musela projíždět přes spojku a hodně pracovat tělem,” prozradila své dojmy závodnice, která boduje i v mužských kategoriích.

Na Last Adventure bývá dobrým zvykem, že se každého závodu zúčastní zvučná jména, tentokrát do Dobřan zavítal Dakarový matador Josef Macháček a ukázal, že lze tyto závody absolvovat i s dakarským speciálem, který budil zasloužený respekt. Josef Macháček kromě čtyřkolky přivezl i svůj Buggy speciál, který také proháněl, ale nakonec do závodu nenastoupil. Největším smolařem závodu byl Marek Levý, který svou Hondu 450 musel odstavit těsně před koncem poslední RZ, a to do té doby suverénně vedl. 

Zbrusu novou záležitostí v Dobřanech byla možnost startovat bez SPZ, což využil Adam Bezděk a v kategorii Challenge 4x4 si pěkně zostra vyšlápl na třetí příčku.

Velmi populární se také stává kategorie autíček - Buggy 4x4, kde se sešlo šest závodních posádek. Zprvu jezdci měli velké problémy naštosovat své závodní speciály do ostrých vinglů, ale po pátečních trénincích jezdci přišli na to jak prolítávat utažené zatáčky pod plným plynem bez větších zaváhání. Tomáš Vokurka si ani od noční jízdy nenechal vzít prvenství, a pěkně si za zády povodil Martina Mullera.

Reklama

Výběr článků

Načítám