Hlavní obsah

COVID-19 na jihu Čech 22. května: Bez nového případu. Aktuálně pozitivních je 13 Jihočechů

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za uplynulých 24 hodin nezaznamenali hygienici na jihu Čech žádný nově potvrzený případ nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Nezměnil se ani počet uzdravených.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

Kumulativní počet nemocných s diagnózou COVID-19 zůstal k páteční 18. hodině v kraji na 181, počet vyléčených na celkových 162 a počet aktuálně pozitivních osob na 13.

„Od čtvrtečního do pátečního večera vyšetřily laboratoře v regionu dalších 147 suspektních vzorků. Pozitivní nebyl žádný. Dobrou zprávou je tentokrát další pokles osob v nařízené karanténě, který se k pátku snížil na 83. To je nejméně od začátku března,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Ze stávajících 13 aktivních případů COVID-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno osm na Prachaticku, po dvou na Táborsku a Jindřichohradecku a jeden na Českobudějovicku. Strakonicko, Českokrumlovsko a Písecko si stále udržují aktuální nulu.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy dlouhodobě udržují s 28,24 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k páteční 18. hodině) pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 a s vysokým podílem uzdravených. V kraji se již vyléčilo více než 90 procent všech nakažených, celkově v republice jsou to stále zhruba dvě třetiny.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 15 207 osob. V povinné karanténě se k páteční 18. hodině nacházelo aktuálně již zmíněných 83 Jihočechů. Počet vyšetřených samoplátců se v regionu v pátek zvýšil o 67 na celkových 2795,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Pro potřeby přeshraničních pracovníků stále funguje informační linka KHS na čísle 736 514 326. Samoplátci se mohou nyní nechat testovat na hraničním přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti a v Českých Velenicích, na hraničním přechodu s Německem ve Strážném, v krajském městě najdou samoplátci odběrová místa před areálem českobudějovického výstaviště a v ulici U tří lvů.

Speciální informační linku nyní jihočeští hygienici připravují od příštího týdne také pro organizátory letní dětské rekreace. „Dnes jsme měli v Růžené u Milevska možnost probrat organizaci a podmínky konání dětských táborů přímo s premiérem Andrejem Babišem a zástupci Asociace dětských táborů ČR. Společně jsme prodiskutovali sporné otázky a dotazy, které před zahájením letní sezóny mají," doplnila ředitelka KHS Kvetoslava Kotrbová.

Na letní prázdninové tábory podle ní přijíždí každoročně na jih čech až 40 tisíc dětí, což Jihočeský kraj řadí na první místo v ČR. „Přes prázdniny tak kontrolujeme i největší počet zotavovacích akcí, a proto s nimi máme samozřejmě bohaté zkušenosti. Letošní prázdniny ale budou úplně jiné. Jsme proto připraveni poskytovat informační servis a konzultace jak organizátorům a táborovým zdravotníkům, tak i rodičům. Od příštího týdne rozjíždíme provoz informační linky, ale je jasné, že budeme muset řešit každou akci individuálně,“ dodala Kotrbová.

Reklama

Výběr článků

Načítám