Hlavní obsah

Cora a Umca budou opět rodiči, radují se z bílých medvědů v Brně

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V brněnské zoologické zahradě všichni s napětím očekávají porod lední medvědice Cory. Pokud se všechno povede, měla by se čtrnáctiletá samice stát matkou začátkem prosince. První úspěšně odchovaná mláďata, Bill a Tom, jejichž otcem je rovněž čtrnáctiletý Umca, se v Brně narodila v roce 2007.

Foto: ZOO Brno
Článek

Kvůli teplému počasí v posledních týdnech se samice nechtěla nechat uzavřít do porodního boxu. Chovatelé proto konzultovali situaci s kolegy z moskevské ZOO, kteří mají s odchovem ledních medvědů bohaté zkušenosti. Rozhodli se, že Coru do boxu uzavírat nebudou, vytvoří jí ale co nejoptimálnější podmínky.

"Cora bude stále volně ve výběhu a do boxu se sama přesune až k porodu. K tomu potřebuje maximální klid. Proto byl od pondělí 12. listopadu omezen pohyb chovatelů v medvědinci a pro návštěvníky byla uzavřena cesta kolem výběhu ledních medvědů. Prosíme všechny, kteří v těchto dnech navštíví ZOO Brno, aby toto omezení respektovali," uvedla mluvčí zahrady Monika Brindzáková.

Nastávající maminku teď chovatelé sledují prostřednictvím kamer. Záběry budou po porodu pro veřejnost dostupné na www.zoobrno.cz.

V září byl od Cory oddělen její partner Umca a změnil se také její jídelníček. Syrové maso bylo nahrazeno vařeným a doplněno rybami, ovocem, červenou řepou a další zeleninou. V posledních dnech však Cora nejí skoro nic, což je známkou blížícího se porodu. Nezbývá než doufat, že medvědice přivede na svět životaschopná mláďata, která budou prvním dárkem k blížícím se 60. narozeninám brněnské ZOO.

Medvěd Umca se narodil v roce 1998 v  Alma Atě, v Brně je od srpna 1999. Stejně stará Cora přijela v březnu 2000 ze St. Petersburgu. V listopadu 2007 se páru narodila dvě mláďata - samečci Bill a Tom. Jednoho nebo dva potomky, které medvědice porodila v listopadu 2010, se bohužel nepodařilo odchovat. Pravděpodobné je, že medvíďata nebyla životaschopná, a jejichmatka situaci vyřešila tak, jak tomu bývá ve volné přírodě a sežrala je. O rok později porodila Cora další dvě mláďata, bohužel je ale opět sežrala. O to víc nadějí vkládají chovatelé do jejího letošního mateřství. 

Medvěd lední 

Medvěd lední je vedle medvěda kodiaka největší žijící pozemní šelma. Na souši nemá kromě šlověka přirozeného nepřítele. Ve vodě mohou být pro něj nebezpeční mroži a kosatky dravé. Výborně plave a potápí se, vydrží pod vodou až dvě minuty. Plave rychlostí okolo 10 km/h, na souši je schopen běžet až 40 km/h. Ve volné přírodě se jejich početnost odhaduje na zhruba 20 tisíc.

Lední medvědi dosahují kohoutkové výšky od 100 do 160 cm, dlouzí jsou od 180 do 250 cm. Samci váží až 800 kilogramů, samice pak nejvíc 300 kilo. Domovskou vlastí jsou pobřeží a zamrzlá moře polárních oblastí Evropy, Asie a Ameriky. Je zařazen mezi zranitelné druhy. V České republice chová mimo Brna lední medvědy ZOO Praha. 

Reklama

Výběr článků

Načítám