Hlavní obsah

Co dělat, když vás ohrožuje velká voda

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochrana před povodněmi je nyní velmi aktuální téma. I když se situace v Plzeňském kraji začíná uklidňovat, je dobré být vždy připraven. Co dělat, když vás ohrožuje povodeň, radí v rámci projektu Plzeň – bezpečné město plk. Ing. Petr Volný, vedoucí oddělení GŘ Hasičského záchranného sboru ČR.

Foto: Pavla Boháčová

Silnice mezi Kozolupy a Městem Touškov se v minulých dnech dočasně stala břehem řeky Mže.

Článek

„V České republice je jeden varovný signál Všeobecná výstraha. Kolísavý tón sirény po dobu 140 vteřin. Signál může být vysílán třikrát po sobě ve zhruba tříminutových intervalech a může být doprovázen verbální zprávou, v případě ohrožení nebo vzniku povodně, „Nebezpečí záplavové vlny“. Vyhlašuje se při bezprostředním ohrožení mimořádnou událostí nebo při jejím nenadálém vzniku,“ informuje na portálu Plzeň – bezpečné město Volný.

Majitelé nemovitostí bezprostředně ohroženi povodní by měli sledovat nejen předpověď počasí, ale také být v kontaktu s místně příslušným úřadem samosprávy, informovat se o místě a způsobu evakuace, způsobu varování obyvatelstva a aktivně se zapojit do ochrany před povodní v součinnosti s orgány policie a záchranářů.

Pro případ opuštění nemovitosti by měli mít obyvatelé připraveno evakuační zavazadlo.

Během povodňového ohrožení platí zásada zbytečně neriskovat a držet se pokynů povodňových orgánů.

„Konkrétní informace o postupu při ohrožení i evakuaci získají občané u orgánů místní samosprávy. V případě ohrožení městské či obecní úřady standardně zřizují krizové linky,“ informuje Volný.

V případě evakuace, nemáte-li dostatek času, bez prodlení opusťte ohrožený prostor. V případě, že vám nějaký čas zbývá, vypněte přívod elektrického proudu, uzavřete hlavní přívod plynu a vody, odstraňte nebo upevněte odplavitelný materiál, uvolněte cestu domácímu nebo hospodářskému zvířeti a malým dětem vložte do kapsy kartičku se jménem a adresou.

Obecně jsou stanoveny tři stupně povodňové aktivity, z nichž třetí, ten nejzávažnější, tzv. „stav ohrožení“, je vyhlašován povodňovým orgánem při bezprostředně hrozícím nebezpečí  vzniku větších škod, ohrožení životů a majetku na území ohroženém povodní.

Reklama

Výběr článků

Načítám