Hlavní obsah

Členové Volného sdružení umělců jižních Čech vystavují ve Svatém Janu nad Malší

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Svatém Janu nad Malší jsou od 8. června k vidění díla autorů Volného sdružení umělců jižních Čech. Na tucet umělců tu představilo náhled na své práce v rámci společné výstavy. Součástí vernisáže bylo i hudební vystoupení členů kapely 2 Generations - coby autoři tu také vystavují.

Foto: archiv
Článek

Po nedávných dnech plných vody nad hlavou i pod nohama se sobotní den druhého červnového víkendu na jihu vlasti vskutku vydařil, a to nejen co se počasí týče. Neformální setkání stejně tak volně pojatého spolku příznivců různých forem výtvarného umění proběhlo v prostorách Galerie na faře v malebném Sv. Janu nad Malší.

V obou patrech, za až letně žhavého dne příjemně chladivých, patřičně nasvícených i vyzařujících kontinuitu dlouhověkosti objektu, byla především díky iniciativě duchovního otce sdružení Josefa "Pepíno" Bálka zahájena výstava, tentokrát neohraničená žánrem či technikou. K vidění tu tedy jsou jak rozměrná akrylová plátna, tak drobnější tempery na sololitu, oleje, kombinované techniky, reminiscence na dálné i blízké krajiny, stejně jako abstrakce či obrazy motivované čistě sny či fantazií.  

V úvodu krátce pohovořil jak Pepíno Bálek, tak starostka obce Růžena Balláková, o hudební vložku, předcházející prohlídce exponátů a konverzaci u pohoštění, se v krátkém bloku vlastních skladeb, doprovázených projekcí, postaralo rodinné duo z Třebkova u Písku 2 Generations. Zazněla propracovaná rocková témata jak z let sedmdesátých, tak zcela nové skladby.

Velký dík podle vyjádření vystavujících patří Pepínovi Bálkovi – a to kromě organizačního zabezpečení především i za fyzickou práci při instalaci výstavy, jelikož ochotně nabídl „přespolním“, že jim obrazy předem cestou z práce nabere a rozvěsí.

Výstava potrvá do 5. července a rozhodně nejen kvůli ní se vyplatí obec na návrší a její okolí v té době navštívit. Stálou expozicí na faře je výstavka vltavínů, hojně se v blízkém okolí vyskytujících.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám