Hlavní obsah

Chropyňské lázně se připomenou na historických fotografiích

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavzpomínat na pohnutou historii chropyňských lázní a minerálních pramenů můžete v neděli 22. května na náměstí Svobody v Chropyni. Staré fotografie lázeňského objektu a okolí minerálního pramene budou k vidění na malé výstavě v rámci Dne zdraví, který pořádá chropyňský spolek Lužňáci.

Foto: Archiv - Josef Dvořák

Budova lázní v Chropyni - historický snímek z archivu pana Dvořáka.

Článek

Letos to bude 69 let od slavnostního otevření chropyňských lázní. Zdejší dva minerální prameny se v minulosti využívaly k léčbě zejména pohybového aparátu, kloubního a svalového revmatismu, obrny a zánětů sedacího nervu. Pramen byl jedinečný zvláště díky svému chemickému složení, vysokému obsahu uhličitanů, chloridů, jodu, bromu, lithiu, kyseliny borité a metanu.

Již v prvních letech po otevření byl o lázně obrovský zájem, vetší než umožňovala jejich tehdejší kapacita (zhruba 300 hostů denně). Kromě pacientů z okolí lázně často navštěvovali i zahraniční hosté z Nizozemska a USA.

Přes problémy, které činnost lázní v dalších letech výrazně omezily, se podařilo zachovat rehabilitační provoz až do roku 1997, kdy velká povodeň budovy a zařízení poškodily natolik, že musely být lázně zbořeny. Od té doby již k obnově lázní i přes opakované snahy města Chropyně nedošlo.

„Minerální pramen ale stále v místech, kde lázně kdysi stávaly, vyvěrá. Je veřejně dostupný a využíván velkou částí zdejších obyvatel zejména k pitným účelům. Svými léčebnými účinky a využitím v minulosti se tematicky dotýká zaměření Dne zdraví, který chystáme. Proto jsme se rozhodli věnovat lázním a jejich historii alespoň malou část programu. Výstavu fotografií z doby 60. a 70.let, kdy ještě lázně fungovaly, nám pomohla zajistit rodina Dvořákových, kteří mají vlastní soukromý archiv historických fotek a jiných materiálů nejen k lázním, ale celé historii Chropyně. Bylo by škoda zapomenout na tak významné mezidobí v historii Chropyně, díky kterému se naše město v době největší slávy lázní hodně zviditelnilo,“ informoval Michal Pospíšil ze spolku Lužňáci, který ostatním dobrovolníkům Den zdraví pomáhá organizovat.

Den zdraví je tentokrát zaměřen na prevenci úrazů, základy první pomoci a zdravou stravu jako prevenci civilizačních nemocí. Od 9 do 14 hodin si mohou návštěvníci nechat změřit krevní tlak a provést základní zdravotní vyšetření pod odborným dohledem Střední zdravotnické školy Kroměříž. Připraveny jsou i ochutnávky a prezentace výrobků zdravé stravy, bylinek a alternativní medicíny. Zábavný program pro děti a rodiče zajistí zdejší cukrárna.

Reklama

Výběr článků

Načítám