Hlavní obsah

Chropyně řeší vysoké náklady na recyklaci odpadu

Novinky, Michal Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Chropyně přispívá na recyklaci odpadů částkou 1 milión korun ročně. Recyklaci zajišťuje dobrovolný svazek obcí RESO. Náklady jsou však ve srovnání s konkurencí čtyřnásobné. Část zastupitelů proto navrhuje vystoupení z RESO. S tímto řešením ale starostka Chropyně ani vedení RESO nesouhlasí.

Foto: Michal Pospíšil

Dobrovolný svazek obcí RESO zajišťuje pro okolní obce svoz a recyklaci tříděného odpadu, zejména plastu a papíru.

Článek

Změna dodavatelské firmy by ušetřila Chropyni přes 800 tisíc korun. Proto opoziční zastupitelé navrhují z RESO vystoupit a zajistit službu jiným a levnějším dodavatelem. Toto radikální řešení ale starostka Chropyně i vedení RESO odmítá. Ve středu 22. června proto zasedne v Chropyni mimořádné zastupitelstvo.

Dobrovolný svazek obcí RESO byl založen v roce 1993 za účelem vytvoření  integrovaného systému hospodaření s komunálním odpadem. Součástí svazku jsou město Chropyně, Hulín, obce Kyselovice, Pravčice, Skaštice, Záříčí a Žalkovice. Třídící linka provozovaná v Hulíně má roční kapacitu zhruba 1150 tun odpadu. Z toho 55 procent odpadu je využito k dalšímu zpracování jako recyklát, 29 procent nevyužitelného odpadu putuje do cementárny v Hranicích ke spálení a 16 procent odpadu končí na skládce ve Zdounkách.

Za rok 2015 činil příspěvek města Chropyně svazku RESO na třídění a recyklaci odpadu 1 092 292 Kč. Obdobnou částku investovalo město i v roce předešlém. Přitom za stejné služby by u konkurenční firmy Biopas spol. s r. o. Chropyně zaplatila 246 893 Kč, tedy pouhých 23 procent z částky, kterou Chropyně aktuálně přispívá. Na vysokých provozních nákladech se podílí zejména mzdy a nájem budovy.

Proto je svoláno mimořádné zastupitelstvo, jehož hlavním bodem bude projednání setrvání či vystoupení města ze svazku RESO. „V případě, že bychom ze svazku vystoupili, mohla by Chropyně ročně ušetřit více než 800 tisíc korun,” argumentují zastupitelé.

Starostka Chropyně Ing. Věra Sigmundová, místostarosta Chropyně Ing. Jiří Rosecký (předseda představenstva RESO) i vedoucí provozu Ing. Magda Říkovská (bývalá starostka obce Kyselovice) zastávají názor opačný a vidí ve svazku obcí RESO výhody. Zejména možnost ovlivnit činnost svazku a zhodnocení vložených investic do spoluvlastnického podílu majetku.

Kompletní finanční analýzu nákladů recyklace odpadů zveřejnilo město Chropyně i na svém oficiálním webu.

„Východiskem by mohla být rekonstrukce třídící linky, snížení počtu zaměstnanců a zvýšení objemu vytříděného odpadu o 80 procent,” komentuje situaci starostka Chropyně.

Jak ale potvrdila vedoucí provozu Ing. Říkovská, očekávaných změn nelze dosáhnout dříve než v horizontu několika let. Nejen že nejsou aktuálně k dispozici dotační výzvy k financování rekonstrukce, není ani nachystaný žádný projekt, který by problém řešil. „Chybí nám jasná vize. Narážíme dlouhodobě na stále stejné problémy a těžko zajistíme v krátké době dostatek tříděného odpadu, který by mohl zisky RESO navýšit… Zájem okolních obcí o přidružení k RESO je malý,” dodává.

Zda mimořádné zastupitelstvo svolané kvůli RESO vyřeší problém vysokých nákladů recyklace odpadů je nejisté. Pokud by se ale podařilo najít řešení, které v krátké době zlepší hospodářské výsledky RESO, může setrvání v tomto svazku Chropyni vzhledem k chystaným legislativním změnám kolem odpadů přinést i jistou výhodu. V opačném případě další zbytečné výdaje.

Reklama

Výběr článků

Načítám