Hlavní obsah

Čeští studenti sbírali zkušenosti v Sasku

Novinky, Dana Kacerlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Sasku sbírali zkušenosti studenti FPe ZČU v Plzni. Brzy budou učit němčinu v českých školách. Výměnu názorů s německými vrstevníky a pedagogy oceňují učastníci i organizátoři projektu.

Foto: Dana Kacerlová
Článek

Mgr. Julia Průcha-Wittmann, lektorka Katedry německého jazyka FPe ZČU a jedna z organizátorek, shrnula důležitá fakta: „Na konci října cestovali už potřetí naši studenti do sousedního Německa. Skupina budoucích učitelů pobývala v Sasku v rámci projektu Čeští a němečtí studenti k multikulturní Evropě: aktivní řešení otázek ve školství a ve společnosti. Projekt je podporován Česko-německým fondem budoucnosti, Rotary-Klubem Chemnitz a FPe ZČU v Plzni.”

První zastávkou byla česko-německá školka na hranicích v Deutschneudorfu. Binacionálně se pokračovalo v gymnáziu Friedricha Schillera v Pirně. Český studijní koordinátor na gymnáziu Dr. Křenek prezentoval historii, obsah a cíle dvoujazyčných tříd ve škole. „Je krásné vidět, jak mohou fungovat česko-německé vztahy v praxi. Kéž by takových institucí bylo víc!“ řekla bezprostředně po návštěvě Kateřina Bartošová, účastnice projektu.

Program pokračoval v Saské centrále politického vzdělávání v Drážďanech - Instituce, která slouží jako nezávislý zdroj informací pro mládež i dospělé. Zde se skupina zúčastnila přednášky k tématu Válka a mír v souvislosti s aktuálními konflikty. „Mně se líbila následující diskuze a otevřený přístup přednášejícího Dr. Rellecke,” uvedla Tereza Navarová, studentka plzeňské fakulty.

Večer strávili čeští studenti se svými projektovými partnery z Technické univerzity v Chemnitz. Společně prošli centrum města. V oblíbené restauraci se čeští a němečtí studenti ještě blíže seznámili a tak se velmi otevřeně mluvilo o problematice uprchlíků v Německu. „Jsme rádi, že jsme o tom mohli mluvit se studenty stejného věku, to je přece jen něco jiného než jen sledovat zprávy v televizi,” komentovali zážitky plzeňští studenti.

V Agentuře pro vzdělávání v Chemnitzu představili českým i německým budoucím učitelům možnosti jejich uplatnění v saském školství, třeba jako praktikanti a učitelé v integračních kurzech pro migranty.

Podle Ireny Chavíkové, organizátorky  a účastnice cesty, je to zajímavý způsob, jak sbírat zkušenosti k budoucí výuce v Česku. Podle ní během studia na českých univerzitách není věnováno dostatek prostoru praktickému vzdělávání budoucích učitelů. Otázky vzdělávání dětí migrantů v německých školách, možnosti podpory starších migrantů při studiu a v integračních programech byly na pořadu dne a studenty-budoucí evropské pedagogy velmi zaujaly.

Na závěr pobytu přijal českou skupinu děkan filozofické fakulty TU Chemnitz Prof. Dr. Stefan Garsztecki. Slavnostní zakončení podtrhlo rozmanitý obsah společného česko-německého projektu.

„Plánuje se další setkání účastníků, tentokrát v Plzni,” říká Mgr. Julia Průcha-Wittmann. „Jedna z německých studentek ve skupině se svěřila, že by chtěla studovat v Plzni obor Němčina jako cizí jazyk a absolvovat praxi v české základní škole. To mne moc těší, je to další náš úspěch a výsledek společného projektu,” dodala Julia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám