Hlavní obsah

Čeští ostrostřelci se utkají o titul Krále králů

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 6. září se do Rakovníku sjedou zástupci ostrostřeleckých sborů z celé České republiky na VII. střelby Ostrostřelců zemí Koruny české.

Foto: Jana Elbelová

Sjedou se ostrostřelecké sbory z celé republiky.

Článek

Rok 2014 je pro Sbor rakovnických ostrostřelců rokem nabitým významnými událostmi, které se pojí s oslavami 500 let od založení sboru. V květnu tohoto roku se v překrásném prostředí hradu Křivoklát sešla stovka ostrostřelců z celé republiky u příležitosti svěcení nového praporu sboru. Mši svatou vedl sám kardinál Dominik Duka.

Další velkou akci plánují ostrostřelci na sobotu 6. září 2014. Do Rakovníku se sjedou zástupci ostrostřeleckých sborů z Chomutova, Lokte, Stříbra, Senomat i Kroměříže na VII. střelby Ostrostřelců zemí Koruny české, v jejichž pořádání se sbory střídají.

Samotná střelecká soutěž proběhne v dopoledních hodinách na střelnici v Senomatech. Nejlepší střelci jednotlivých sborů se utkají o to, kdo z nich se tento rok trefí nejblíže středu malovaného terče. Nejúspěšnější z nich se bude moci po celý další rok honosit titulem Král králů 2014 a v nadcházejícím roce bude reprezentovat Českou republiku na celoevropských střelbách historických střelců v německém Peine.

Veřejnosti se ostrostřelci představí ve 14 hodin před rakovnickou radnicí, kde je uvítá starosta města Ing. Zdeněk Nejdl. Přihlížející diváci si budou moci dobře prohlédnout slušivé ostrostřelecké uniformy, ale také zbraně. Ty uvidí i v akci, neboť na žádné ostrostřelecké přehlídce nesmí chybět alespoň jedna čestná salva.

Od radnice ostrostřelci odpochodují do  muzea T. G. M., aby tam v 15 hodin slavnostně, a jak jinak než výstřelem z pušek, zahájili vernisáž výstavy Novodobá historie Sboru rakovnických ostrostřelců.

„Na výstavě, která potrvá do 26. října, mohou zájemci zhlédnout fotografie mapující dvacetiletou působnost novodobých ostrostřelců v Rakovníku. Zejména se jedná o fotografie z akcí sboru, jako jsou pravidelné střelecké soutěže, plesy, výročí ale také výjezdy za zahraničními kolegy ostrostřelci,“ prozradila Mgr. Magdalena Elznicová Mikesková, DiS., ředitelka muzea T. G. M.

Od půl čtvrté odpoledne bude pak na Pražské bráně připraven doprovodný program s hudbou, střeleckou disciplínou pro děti či dobovým fotoateliérem. Své si tak snad najde každý člen rodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám